Harelbeekse Haan nog steeds niet terug op kerktoren door discussie met verzekering
De kerkhaan van de Sint-Salvatorkerk in Harelbeke, die begin vorig jaar werd gedemonteerd en naar beneden gehaald, is nog steeds niet terug geplaatst. Volgens schepen van Kerkfabrieken Kathleen Duchi (cd&v) ligt het probleem bij de verzekering die het dossier weigert te betalen.
De kerkhaan kwam eind januari 2022 los door de storm Corrie, die met krachtige rukken over het land trok. "Omwonenden zagen dat de haan los stond", zei burgemeester Alain Top (Vooruit) destijds. "De brandweer kon weinig doen omdat de haan zo hoog op de kerktoren stond. We hebben dan een gespecialiseerde firma aangesproken om de haan preventief te verwijderen en zo erger te voorkomen."
Minder dan 80 km/u
"De kosten liepen toen behoorlijk hoog op, tot zo’n 10.000 euro", schat schepen Kathleen Duchi. "Maar de verzekeringsmaatschappij waarbij de stad is aangesloten voor stormschade weigert nu te betalen. Niet alleen de verwijdering, maar ook het terugplaatsen van de kerkhaan willen ze niet vergoeden. Hun argument is dat de kerkhaan werd verwijderd tijdens een stormwind van niet meer dan 80 km/u.”
Volgens de stad zijn kosten die gemaakt worden om schadegevallen te voorkomen ook gedekt door de brandverzekering. "We handelden als een goede huisvader en zijn preventief te werk gegaan. Als we niets hadden gedaan, zou de kerkhaan bij de volgende windstoot waarschijnlijk naar beneden gekomen zijn, met alle mogelijke schade als gevolg."
Erfgoeddossier
Als de verzekering het been stijf houdt, zit er volgens de stad niets anders op dan een erfgoeddossier op te starten om de haan terug te plaatsen. "Op die manier kunnen we 60 procent van de kosten recupereren, maar het opstellen van zo een dossier zal maanden duren. Het gaat over een behoorlijke som geld, een meervoud van de 10.000 euro van vorig jaar, omdat een gespecialiseerde firma nu naar Harelbeke moet komen om de haan terug te plaatsen", aldus Duchi.
En voor wie het zich afvraagt: in Harelbeke kraait er effectief een haan naar de verdwenen kerkhaan. "We krijgen vaak de vraag van inwoners waar hij naartoe is. Hij ligt momenteel opgebaard bij de aannemer, in afwachting van zijn terugplaatsing."
