Andreas Kockartz/VRT

"Aan wiens kant staat u?": honderden posters roepen op tot boycot van Delhaize

In verschillende steden hebben activisten honderden reclameborden "gekaapt" met posters die oproepen tot een boycot van Delhaize. Het collectief "Boycot Delhaize" zegt onder andere verontwaardigd te zijn over de herhaalde aanvallen op het stakingsrecht. 

"Boycot Delhaize" en "Werknemers staken: aan wiens kant staat u?". In Brussel, Luik en Namen werden gisterenavond bijna vijfhonderd posters opgehangen op reclameborden. De actie wordt opgeëist door het collectief 'Boycot Delhaize', dat zegt te bestaan uit burgers die de werknemers van de keten steunen.

"Met deze affiches willen we alle mensen die nog bij Delhaize winkelen, uitnodigen om zich aan te sluiten bij de vele klanten van de winkel die besloten hebben de werknemers te steunen door het merk te boycotten", vertelt Camille, lid van het collectief.

"We willen tonen dat de werknemers niet de enigen zijn die vechten. We zijn ook verontwaardigd over de herhaalde aanvallen op het stakingsrecht en de oorverdovende stilte van de linkse partijen in de regering."

Wat is er aan de hand bij Delhaize?

De directie van supermarktketen Delhaize besliste begin maart dat ze alle winkels die nog in eigen beheer zijn wil overlaten aan zelfstandige overnemers. De vakbonden vrezen dat dit op termijn zal leiden tot slechtere loon- en arbeidsvoorwaarden voor de duizenden personeelsleden die de overstap moeten maken.

Sindsdien wordt uitvoerig actiegevoerd, met sluitingen van winkels, blokkades van depots en een grote betoging enkele dagen geleden. Overleg leverdetot nu toe niets op.

Meest gelezen