Jasmin White
foto Alexandre de Terwangne

Geen Belgische zangers naar de finale van de Koningin Elisabethwedstrijd: "Competitie was bikkelhard"

Onze landgenoten Linsey Coppens en Margaux de Valensart stoten niet door naar de finale van de Koningin Elisabethwedstrijd voor zang. Een opvallende finaliste is de zwarte Amerikaanse contralto Jasmin White, de publiekslieveling.

De jury van de Koningin Elisabethwedstrijd heeft de 12 zangers en zangeressen bekendgemaakt die naar de finale mogen. Daar zijn geen Belgen meer bij; sopraan Margaux de Valensart en mezzosopraan Linsey Coppens staan niet op het lijstje. 

"De competitie was bikkelhard," reageerde sopraan Lore Binon, die de wedstrijd volgt voor Klara en Canvas. Er waren niet minder dan 13 sopranen en mezzo's in de running in de halve finale.

Dit zijn de twaalf finalisten van de tiende Koningin Elisabethwedstrijd voor zang: 

Bij de finalisten zijn drie mannen, allemaal uit Zuid-Korea en negen vrouwen, uit Nederland, Portugal, Frankrijk, de Verenigde Staten, Australië, Canada en er is ook een Russisch-Duitse bij.  

We mogen echt trots zijn op onze Belgische kandidaten

Sylvia Broeckaert - operaspecialiste Klara

Wedstrijdwatchers hebben nochtans niets dan lof voor landgenoten Linsey Coppens en Margaux de Valensart, die de halve finale haalden. Linsey Coppens (30) kwam origineel uit de hoek met een Nederlandstalig lied van Bart Visman, op tekst van Marc Pantus. Een geestig nummer over de positie van een zangeres op een podium: "Ik ben rustig. Ik ben rus-tig!" en "Dit liedje gaat niet over mij, maar het kan niet zonder mij".

BEKIJK - Linsey Coppens zingt "Het Goud van Vermeer" van Bart Visman (halve finale Koningin Elisabethwedstrijd):

Videospeler inladen...

De Franstalige Margaux de Valensart (31) wordt geprezen voor de manier waarop ze zich inleeft in elk stuk. "Ze incarneert haar personages; ze creërt telkens een andere wereld waarin ze verdwijnt, waarin haar ego oplost," klinkt het bij operarecensente Sylvia Broeckaert van Klara. "We mogen echt trots zijn op onze Belgische kandidaten," ook op Kelly Poukens en Lotte Verstaen uit de eerste ronde.

BEKIJK - Margaux de Valensart zingt "Morgen" van Richard Strauss (halve finale Koningin Elisabethwedstrijd):

Videospeler inladen...

Dé revelatie van deze wedstrijd is de Amerikaanse contralto Jasmin White. Zij bracht ware black power op het podium, ook door haar keuze van muziek, met een wiegenlied voor een zwart kindje of het indringende lied "The negro speaks of rivers" van Margaret Bonds.

Jasmin White bezorgde veel luisteraars kippenvel en zelfs tranen in de ogen. Ze zet haar diepe, warme stem veelzijdig in en heeft een bezwerende podiumprésence en charisma. In de finale zal ze onder meer uit Das Rheingold van Richard Wagner zingen. 

BEKIJK - Jasmin White zingt "The negro speaks of rivers" van Margaret Bonds (halve finale Koningin Elisabethwedstrijd):

Videospeler inladen...

Ook de zwarte Amerikaanse bariton Joseph Parrish sloot zijn halve finale-concert betekenisvol af met een spiritual: "Deep river", waarbij hij neuriënd eindigde. Hij gaat niet door naar de finale.

Het gaat om hoe een zanger een heel persoonlijke lading kan geven aan een aria of een lied

Peter De Caluwe, lid van de jury van de Koningin Elisabethwedstrijd

Maar hoe beslist de jury nu over de kwaliteiten van deze stuk-voor-stuk steengoede zangers? Peter De Caluwé, lid van de internationale jury en tevens directeur van De Munt, lichtte een tip van de sluier bij Nicole Van Opstal op Canvas en Klara: “Het gaat echt om de expressie, hoe je een verhaal overbrengt, hoe een zanger een heel persoonlijke lading kan geven aan een opera of een lied.”

Naast operadirecteurs zoals De Caluwe zitten er ook zangers in de jury. Ze kijken allemaal anders naar de kandidaten op het podium. Peter De Caluwe steekt niet onder stoelen of banken dat een operadirecteur meteen ook inschat of iemand geschikt is voor een bepaalde rol. Hoewel het jureren voorgaat op het casten. Er is trouwens geen overleg tussen de juryleden; hun individuele punten worden opgeteld.

Alle optredens, per kandidaat, van de eerste ronde en de halve finale kunt u hier bekijken en -beluisteren.

De finale van de Koningin Elisabethwedstrijd is op 1, 2 en 3 juni. Ook live te volgen op VRT: Canvas/kanaal van Ketnet, Klara en VRT MAX.

Meest gelezen