Videospeler inladen...

Kristof Calvo (Groen) over zijn afscheid van de nationale politiek: “Ik heb een probleem met de sfeer in de Wetstraat”

Kristof Calvo heeft aangekondigd dat hij volgend jaar zal stoppen als Kamerlid voor Groen en dat hij kiest voor de lokale politiek, in Mechelen. “Ik heb een probleem met de sfeer vandaag in de Wetstraat. Maar in plaats van daarover te zagen en te klagen, wil ik op zoek gaan naar plekken en projecten waar de mensen wel nog geloven in de politiek”, motiveert hij zijn keuze in “De afspraak”.

Met een brief op sociale media kondigde Kristof Calvo vandaag aan dat hij in 2024 stopt als Kamerlid en kiest voor de lokale Mechelse politiek. In het VRT NWS-programma “De afspraak” kwam Calvo uitleggen waarom hij deze rigoureuze keuze heeft gemaakt. 

BEKIJK - Het volledige interview met Kristof Calvo in "De afspraak" over zijn keuze voor de lokale politiek:

Videospeler inladen...

“Het is iets waar ik lang over heb nagedacht”, geeft hij eerlijk toe. Zijn grootste beweegreden is naar eigen zeggen zijn grote liefde voor Mechelen. “20 jaar geleden was Mechelen een probleemstad.” Dat is volgens Calvo veranderd doordat verschillende lokale politici, onder andere Bart Somers (Open VLD), het belang van de stad boven het partijbelang hebben gezet en een stadslijst hebben opgericht.

De keuze voor de lokale politiek is volgens Calvo niet alleen de keuze voor de stad, maar ook een keuze voor een manier van aan politiek doen, anders dan die in de Wetstraat. “Ik heb het lastig met het huidige klimaat in de Kamer”, geeft Calvo toe.

“Ik besef dat het beeld ooit anders is geweest, maar ik ben iemand die heel graag samenwerkt, ik ben nieuwsgierig. Het huidige politieke debat mist dat. Nu gaat er heel veel politieke aandacht naar kleine politieke verschillen."

Is dit niet weglopen?

Maar, zo gaat Calvo verder, “in plaats van daarover te zagen en te klagen, wil ik op zoek gaan naar plekken en projecten waar de mensen wel nog geloven in de politiek”. Is dit dan net niet hét moment om te blijven, om daar iets aan te veranderen? Loopt hij niet weg? 

“Dat is een logische vraag die ik me de afgelopen tijd vaak heb gesteld. Intussen heb ik daar - denk ik - een aantal goeie antwoorden op”, aldus Calvo. “Ten eerste: denken dat ik op m’n eentje dat zou counteren, dat zou geweldig onbescheiden zijn.” 

Volgens sommigen verlies ik nu status. Je m’en fous.

Kristof Calvo (Groen)

“Ten tweede denk ik dat het grootste probleem van deze tijd is dat mensen niet alleen hun geloof verliezen in de politiek, maar ook hun geloof verliezen in dat het anders kan. Dan denk ik dat het extra belangrijk is dat er plekken en projecten zijn - ook al is het op lokaal niveau - die dat tonen.” 

“Ten derde denk ik dat mensen er vooral hun buik van vol hebben dat politici a zeggen en b doen. En ik wil zo niet zijn. Ik heb een opvatting over politiek. Ik wil integer in de politiek staan. Vandaag is de meest integere keuze, de keuze die ik heb gemaakt. Volgens sommigen verlies ik nu status. Je m’en fous.”

Pittige strijd

Er is nochtans - en dat geeft Calvo ook toe - ook een tijd geweest dat hij te veel met zijn politieke positie bezig is geweest: vier jaar geleden wilde hij graag minister worden, maar dat werd hij uiteindelijk niet. Maar “dat zal mij geen tweede keer overkomen”, zegt hij daar nu terugblikkend over. “Ik kies nu voor mijn ideeën.”

Hoe kijkt hij nu terug op die regering, waar hij persoonlijk geen deel van uitmaakt, maar zijn partij wel? “Ik denk dat de regering het goed gedaan heeft en ook de energiecrisis goed heeft aangepakt.” Volgens Calvo doet Vivaldi het behoorlijk goed. Vreest hij niet dat de kiezer ontgoocheld is? “Dat zal in 2024 blijken. Het zal een pittige strijd worden”, beseft hij ook.

Ooit ben ik geobsedeerd geweest door peilingen, maar ik ben genezen van die obsessie.

Kristof Calvo (Groen)

De peilingen vallen tegen voor Groen. Maar daar ligt Calvo naar eigen zeggen niet meer van wakker. “Ooit ben ik geobsedeerd geweest door peilingen, maar ik ben genezen van die obsessie. Nu is mijn obsessie impact”, klinkt het.

Is zijn keuze voor de stadslijst in Mechelen dan geen keuze voor het zekere, boven het onzekere, om niet meer verkozen te worden in de Kamer? “Als ik beslissingen als deze moet nemen, kijk ik ook wel eens naar peilingen. Maar die hebben eerder gezorgd voor twijfel om deze beslissing niet te nemen."

"Waarom? Ik ben soms wel eens teleurgesteld in en kwaad geweest op mijn partij, maar ik zit hier dankzij die mensen. Ik heb van die partij heel veel gekregen. Alleen heb ik nu een keuze gemaakt, hoe ik in de politiek sta. Ik denk dat een groene partij heel veel toekomst heeft en dat heeft veel minder met personen te maken dan met onze ideeën”, besluit Calvo.

Meest gelezen