James Arthur Photography

Minister Van Peteghem geen voorstander van verplichte renteverhoging op spaargeld: "We moeten het hoofd koel houden"

Minister van Financiën Vincent van Peteghem (CD&V) is er geen voorstander van om de banken te verplichten de rente te verhogen. Hij gaat daarmee in tegen coalitiepartners Vooruit, Groen en PS. Die riepen de afgelopen week op om via een wet de banken te dwingen hun rentes te verhogen. 

“We moeten het hoofd koel houden.” Van Peteghem maakte in het parlement meteen duidelijk dat hij niet staat te springen om stevig tussen te komen in het rentebeleid van de banken. 

Dat is nochtans wel wat coalitiepartners Vooruit, PS en Groen willen. Ze stellen voor om de spaarrente wettelijk vast te klikken aan de depositorente van de Europese Centrale Bank. Ze vinden dat het verschil maximum twee procent mag zijn.

Dat zou betekenen dat banken elke spaarder verplicht 1,25 procent rente moeten geven. KBC, Belfius en BNP Paribas Fortis zouden hun rente op het klassieke spaarboekje dus meer dan moeten verdubbelen. 

BEKIJK - "Alle voorstellen over een mogelijke verplichte renteverhoging zullen worden doorgestuurd naar de Nationale Bank en de Europese Centrale Bank voor advies", legt Bart Verhulst uit in "VRT NWS journaal":

Videospeler inladen...

Regeringspartijen zijn het niet eens

Van Peteghem schoot het voorstel van zijn collega’s niet rechtstreeks af, maar sprak duidelijke taal: “Voorstellen die spaarders op korte termijn de hemel beloven, maar op lange termijn de stabiliteit van ons financieel systeem onder druk zetten, bieden geen oplossing waar ik als minister van Financiën achter kan staan.”

BEKIJK - Van Peteghem over de spaarrentes:

Videospeler inladen...

“Stabiliteit op lange termijn en versterking op korte termijn kan wel degelijk samen”, repliceerde Melissa Depraetere (Vooruit). “Gelooft iemand hier in het parlement dat de banken spontaan iets gaan doen? De overheid moet ingrijpen en de verhoging verplichten.”

Gelooft iemand hier in het parlement dat de banken spontaan de rente gaan verhogen?
Melissa Depraetere, Vooruit

Minister van Consumentenzaken Alexia Bertrand (Open VLD) liet iets meer opening dan haar collega-minister. Ze herhaalde haar waarschuwing van vorige week dat het verhogen van de wettelijke minimumrente wel degelijk een optie is als de banken niets doen. “Het is elke dag moeilijker te verantwoorden dat er niks gebeurt. Ingrijpen in de markt is nooit ideaal en het kan verstorend werken, maar ik sluit echt niks uit.”

Vanavond staat de kwestie ook op de agenda van het kernkabinet. De premier en zijn vicepremiers zullen daar kijken hoe ze de standpunten van de regeringspartijen kunnen verzoenen en of ze actie ondernemen. Minister Van Peteghem gaat over de voorstellen die circuleren advies vragen aan de Nationale Bank en de Europese Centrale Bank. De kans is klein dat er vanavond al een beslissing wordt genomen.

Kleine banken verhogen rente

Van Peteghem stak vorige week zelf het vuur aan de lont. Hij stuurde een brief naar de banken om hen te wijzen op de onvrede bij de burgers over het verschil tussen de hoge winst die ze maken en de spaarrente die laag blijft. 

Die aanmaning haalde voorlopig weinig uit. Twee kleine banken, NIBC en MeDirect, verhoogden hun rente tot 2 procent. De grootbanken, waar het merendeel van de Belgen zijn spaargeld heeft staan, houden vast aan hun rentes van 1 procent of lager. 

Spaarboekje bij de overheid promoten?

De regering bekijkt ook of ze de concurrentie tussen de banken kan aanwakkeren met de E-DEPO-rekening. Dat is een spaarboekje beheerd door de overheid met een rente van 2,50 procent. Op het rendement moet je wel nog 30 procent roerende voorheffing betalen. De effectieve rente is dus 1,75 procent. 

Het plan om die rekening beter in de markt te zetten en zo de concurrentie met de klassieke banken aan te wakkeren, staat wel in contrast met een beslissing van de regering eind april. Toen verlaagde ze de rente op de E-DEPO-rekening van 3,10 naar 2,50 procent omdat het beheer van de staatsschuld bemoeilijkt werd door de hoge rente die ze moest uitbetalen. 

Meest gelezen