AFP or licensors

Dagenlange zoektocht naar sporen van Madeleine McCann in Portugees stuwmeer afgerond

De zoektocht naar sporen in verband met de verdwijning van de Britse kleuter Madeleine McCann is na drie dagen afgerond. Oorspronkelijk was gezegd dat de zoekactie aan een stuwmeer in Portugal gisteren zou aflopen, maar speurders bleven vandaag verder zoeken. De grote vraag is wat de politie na al die jaren nog hoopte te vinden. Zoals de Duitse procureur zei: "Je kan je voorstellen dat we niet zomaar ergens in Portugal gaan zoeken, en dat er dus een goede reden voor moet zijn." We tasten vooralsnog in het duister over die precieze aanwijzing, maar we zetten op een rij wat we al weten. 

Oneindig veel speculaties, tips in overvloed, meer dan 10 miljoen euro. Maar: geen resultaat. Na 16 jaar zoeken weten we nog steeds niet wat er met Madeleine McCann gebeurd is. De vierjarige kleuter verdween in 2007 toen ze samen met haar ouders en haar jongere broertje en zusje op vakantie was in het Portugese dorpje Praia de la Luz. Sindsdien niks meer. Vorig jaar werd er voor het eerst in de zaak officieel een verdachte aangewezen: de Duitser Christian B. (45).

imago images/Geisser

Nu, een jaar later, is er voor het eerst in jaren drie dagen lang een grote zoekactie gehouden. Begin deze week startte de Portugese politie, in samenwerking met Duitse collega's, een zoektocht bij het Arade-stuwmeer, zo'n 50 kilometer van de plek waar Madeleine verdween. Ook de Britse politie kwam ter plaatse, zodat ze de ouders van het verdwenen meisje meteen op de hoogte konden stellen bij een eventuele vondst.

Aanvankelijk zou de operatie twee dagen duren, maar de zoektocht is vandaag toch - onverwacht - een derde dag in gegaan. De voorbije dagen is er met de boot op het water gezocht, hebben ze met speurhonden gezocht, hebben politieagenten het kreupelhout doorploegd met kettingzagen, zijn de rotsen geïnspecteerd. In opgezette tenten hielden de verschillende politiediensten elkaar op de hoogte. Dat alles uiteraard onder grote mediabelangstelling. 

BEKIJK - Portugese en Duitse politieagenten houden een grote zoektocht bij het Arade stuwmeer:

Videospeler inladen...

Rond 18 uur vanavond kwam het bericht dat de driedaagse zoekactie was stopgezet. Over eventuele vondsten is nog niet gecommuniceerd. Volgens Britse media zouden de voorbije dagen verschillende tassen in wagens zijn weggevoerd, waarin mogelijk spullen zitten die verder onderzocht moeten worden. Dinsdag zouden al verschillende stukken textiel zijn verzameld, maar het is niet duidelijk of die een link hebben met deze zaak. In ieder geval zal alles wat in die drie dagen verzameld is, aan de Duitse autoriteiten worden overgedragen, liet de Portugese politie wel weten.

Wat hoopt de politie na al die jaren nog te vinden?

De grote vraag is waarom de politie nu toch na al die jaren een nieuwe zoekactie gestart is en wat ze hoopten te vinden? Veel duidelijkheid daarover is er niet. De Duitse openbare aanklager Hans Christian Wolters zei enkele dagen geleden in de Duitse media: "We hebben redenen om aan te nemen dat we daar bewijs kunnen vinden."

Over welke aanwijzingen het precies gaat, is niet duidelijk. Al komen ze zéker niet van de hoofdverdachte. "Het zijn geen tips die afkomstig zijn van de verdachte. Maar je kan je voorstellen dat we niet zomaar ergens in Portugal gaan zoeken en dat er dus een goede reden voor moet zijn. We hebben er een. Maar ik vraag om begrip dat ik ze op dit moment om tactische redenen niet kan onthullen."

Verschillende media menen dat de speurders specifiek op zoek zijn naar de roze pyjama die de kleuter op het moment van haar verdwijning droeg. Er zouden ook verschillende stukken stof zijn meegenomen, maar een link met de zaak is er nog niet. 

Kate McCann met een gelijkaardige pyjama als die van Madeleine

Hoe dan ook, een evidentie is de nieuwe zoektocht alleszins niet. Dat zegt ook Alain Remue van de Cel Vermiste Personen in ons land in de podcast "Het kwartier". "Ik heb geen zicht op de inhoud van het onderzoek, maar als het om concrete elementen gaat, is het belangrijk dat de zoekactie gebeurt, zelfs na zoveel tijd. Je kan je alleen de vraag stellen wat die elementen precies zijn." 

Als er in de zaak van Madeleine McCann gesproken wordt over water, als men naar een lichaam moet zoeken na al die jaren, dan zou ik zeggen dat het wellicht onbegonnen werk is

"Als men mij losweg zou vragen: heeft het zin om na zoveel jaar in het water te zoeken naar een vermist kindje van die leeftijd, zou ik a priori bijna zeggen: nee, want de natuur doet zijn ding. Met de natuur heb je een belangrijke tegenstrever. Als er in de zaak van Madeleine McCann gesproken wordt over water, als men naar een lichaam moet zoeken na al die jaren, dan zou ik zeggen dat het wellicht onbegonnen werk is. Tenzij men informatie zou hebben dat het lichaam op een of andere manier verpakt is in een zak of een kist. Dan wordt het misschien wel weer zinvol."

Hoe dan ook, besluit Remue, is het belangrijk voor de ouders dat alles wat kan gebeuren, gebeurd is. "Elke inspanning die zinvol is en kan worden geleverd, moet gebeuren."

16 jaar zoeken: de belangrijkste gebeurtenissen op een rij

  • 3 mei 2007: Madeleine verdwijnt uit het complex waar de familie McCann op vakantie was in Praia de la Luz, Portugal. Ze ligt samen met haar broertje en zusje te slapen, terwijl de ouders in de buurt iets aan het eten zijn. Als de moeder rond 22 uur bij haar kinderen gaat checken of alles oké is, blijkt Madeleine verdwenen. De zaak wordt wereldnieuws. De Portugese politie start meteen een onderzoek. Ook de ouders van Madeleine worden een tijdlang verdacht, maar hun naam wordt later gezuiverd.
  • 21 juli 2008: de Portugese politie kondigt aan dat het onderzoek gesloten wordt, al blijven de ouders - met behulp van privédetectives wel verder zoeken. In 2011 roept de Britse premier David Cameron de Metropolitan Police op om te helpen bij het onderzoek. 
  • 2013: in Portugal wordt het onderzoek naar de verdwijningszaak heropend. 
  • 3 juni 2020: pas na 13 jaar volgt er mogelijk "een doorbraak" in de zaak. De Duitse politie heeft een nieuwe verdachte, de Duitser Christian B. Ten tijde van de verdwijning van het meisje verbleef hij in de regio. Op het moment dat hij in het vizier van de speurders komt, zit hij al in de cel - voor een zaak die niets met Madeleine McCann te maken heeft, een verkrachting. Zelf ontkent hij tot op vandaag dat hij iets te maken heeft met de verdwijning. 
  • 4 juni 2020: in een verklaring laat het Duitse gerecht er geen twijfel over bestaan: ze gaan ervan uit dat de kleuter vermoord is. 
  • Mei 2023: de politie houdt een zoekactie rond het stuwmeer Arade, het is de eerste grote zoekactie in jaren. Het is overigens niet de eerste keer dat er daar gezocht wordt, in 2008 doorzochten gespecialiseerde duikers op vraag van een Portugese advocaat al eens het stuwmeer. 

Meest gelezen