PhotoNews

Europees Parlement opent onderzoek naar Assita Kanko (N-VA) wegens "veeleisend gedrag"

Het Europees Parlement heeft een onderzoek geopend naar beschuldigingen van intimidatie door Assita Kanko, Belgisch Europarlementslid voor N-VA. Getuigenissen schetsen een beeld van een angstcultuur en ongeoorloofd veeleisend gedrag. Op Twitter zegt Kanko dat ze betreurt dat ze beschuldigd wordt van zaken waartegen ze zich procedureel gezien nog niet publiek kan verdedigen.

"De klacht van een voormalige medewerker gaat over psychologische intimidatie", vertelt journaliste Barbara Moens van Politico, de nieuwssite die de zaak naar buiten bracht. "We hebben ook met verschillende voormalige medewerkers van Belgisch Europarlementslid Assita Kanko gesproken. Het beeld dat zij schetsen, gaat over een angstcultuur, met vragen van heel vroeg 's ochtends tot 's avonds laat, en soms midden in de nacht."

"Iedereen erkent dat politiek geen nine-to-five-job is, maar het gaat ook over vragen die eigenlijk onmogelijk waren om tegemoet te komen. Dat is het beeld dat naar voren komt vanuit die gesprekken en die documenten." 

BEKIJK - In het Europees Parlement loopt een onderzoek tegen N-VA parlementslid Assita Kanko. Ze riskeert een blaam of een boete:

Videospeler inladen...

Onze redactie kon met enkele ex-medewerkers van Kanko spreken. Zij willen niet on the record reageren op de kwestie, maar geven wel aan dat de klacht voor hen geen verrassing is. Volgens hen kan Kanko wel degelijk "bruut" te werk gaan, waardoor zeker jongere werknemers "angstig" kunnen zijn. Een ex-medewerker wijst ook op het feit dat er veel personeelsverloop is bij de medewerkers van Kanko en wijst dat toe aan haar "slechte personeelsmanagement". 

Op Twitter bevestigt Kanko dat er een onderzoek loopt. Tegelijkertijd reageert ze dat ze betreurt dat het nieuws verspreid wordt, nog voor er een uitspraak is. "Een gewezen medewerker heeft in het Europees parlement een tijd geleden een klacht ingediend tegen zijn ontslag", schrijft ze. "Die klacht is volgens een procedure reeds behandeld en is op 17 mei volledig geseponeerd."

"Daarnaast heeft hij enkele maanden geleden ook een zogenoemde "harassment procedure" (intimidatieprocedure nvdr.) tegen mij laten opstarten wegens ongeoorloofd veeleisend gedrag. Tot mijn spijt en frustratie neemt die procedure veel tijd in beslag en loopt die dus nog."

"Sterk in mijn schoenen"

Kanko schrijft dat ze al haar argumenten en weerleggingen al heeft gegeven en dat ze sterk in haar schoenen staat. "Maar ik heb mij al die tijd ook gehouden aan de regels van de procedure. Die regels leggen onder meer op dat er niet naar de buitenwereld gecommuniceerd wordt. Bijvoorbeeld door eenzijdig één versie van een verhaal te lekken. Helaas stel ik vast dat dat nu wel gebeurt."

Ik zal de lopende procedure alvast blijven respecteren en heb vertrouwen in een correcte afloop

Assita Kanko

"Het is vrij onwezenlijk om in de pers beschuldigd te worden van allerlei zaken waartegen ik mij procedureel gezien momenteel niet publiek kan verdedigen. Ik zal de lopende procedure alvast blijven respecteren en heb vertrouwen in een correcte afloop."

Verdere informatie komt er voorlopig niet. "Ik houd het op mijn schriftelijke reactie", laat Kanko weten aan onze redactie. "Dat is echt het maximale dat ik binnen de lopende procedure kan doen. Hopelijk begrijpen jullie dat en kan ik rekenen op correcte berichtgeving."

Ook de woordvoerder van N-VA geeft voorlopig geen commentaar. "Wij wachten de afloop van de procedure af. Kanko heeft gelijk gekregen in de procedure die liep in verband met het ontslag. De procedure in verband met intimidatie loopt nog. Verder hebben we er niets aan toe te voegen."

Wie is Assita Kanko?

Kanko stapte in 2018 over van MR naar N-VA en raakte in 2019 bij de Europese verkiezingen verkozen voor de N-VA. Ze is een van de vicevoorzitters van ECR, de Europese partij van Conservatieven en Hervormers. 

Een Europees Parlementslid heeft recht op drie medewerkers. Sinds haar benoeming in 2019 hebben dertien mensen voor Kanko gewerkt. 

Meest gelezen