Deze foto van Richard Barnett ging de wereld rond
AFP or licensors

4,5 jaar cel voor Capitoolbestormer die voeten legde op bureau van Nancy Pelosi

De relschopper die op 6 januari 2021 op een foto werd afgebeeld met zijn voet op het bureau van toenmalig Huis-voorzitter Nancy Pelosi is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 4,5 jaar. Richard 'Bigo' Barnett was die dag een van de duizenden supporters van Donald Trump die het Capitool bestormden omdat ze wilden voorkomen dat het parlement de verkiezingswinst van Joe Biden zou bekrachtigen.

Barnett, een 63-jarige gepensioneerde brandweerman uit de zuidelijke staat Arkansas, droeg tijdens de rellen een wandelstok die een verdovingsapparaat van 950.000 volt bevatte.

Ook had hij een bijna 5 kilo zware metalen vlaggenmast bij zich en bedreigde hij de politie. De foto van Barnett in het kantoor van Pelosi werd een van de meest herkenbare beelden van de bestorming van het Capitool.

Kort na zijn arrestatie in 2021 begon Barnett door hem gesigneerde foto's van de scène aan te bieden voor 100 dollar per stuk, schrijft The Washington Post.

Toen FBI-agenten hem kwamen ondervragen, legde hij zijn voeten op een tafel en zei: "Komt dit jullie bekend voor?"

1.000 bestormers vervolgd

Justitie in de VS besloot na de bestorming van het Capitool meer dan 1.000 bestormers te vervolgen. Ongeveer 450 onder hen zijn al aangeklaagd, waarvan ongeveer de helft in de gevangenis zal belanden.

Dé bekendste foto's van die dag -naast die van Barnett- is ongetwijfeld de man met de bizonkop. Die werd eerder al veroordeeld tot 41 maanden cel.

De hoogste straf die een bestormer tot nog toe heeft gekregen was 14 jaar cel. Die twijfelachtige eer ging naar Peter Schwartz. Tijdens de bestorming van het Capitool gooide Schwartz een stoel naar politieagenten en viel hij ze aan met pepperspray. Over die stoel zou hij later via een sms hebben opgeschept. 

Er zijn nog een aantal zware aanklachten tegen andere bestormers in aantocht. In de zaak tegen Stewart Rhodes, de leider van de extreemrechtse Oath Keepers militie, vroegen de openbare aanklagers eerder deze maand om een straf van 25 jaar.

Begin deze maand zijn ook vier leden van de extreemrechtse groep Proud Boys schuldig bevonden aan opruiing. Ze riskeren elk tot 20 jaar gevangenisstraf. Volgende maand kennen ze hun straf.

Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen