Radio2

130 actievoerders verstoren receptie 100 jaar luchthaven en gooien "papieren privéjets" naar Antwerps stadhuis

Aan het stadhuis in Antwerpen hebben 130 actievoerders van burgerplatform "Doe Deurne Dicht" verzameld om er de sluiting van de luchthaven van Deurne te eisen. Ze verstoorden daarmee de receptie die aan de gang was in het stadhuis naar aanleiding van de 100e verjaardag van de luchthaven.

In Antwerpen hebben zo'n 130 mensen donderdagavond een papieren vliegtuigje gegooid richting het stadhuis. Met die symbolische actie hoopten de actievoerders van het burgerplatform Doe Deurne Dicht dat het de laatste vliegtuigjes zouden zijn die boven Antwerpen uitvlogen. De actievoerders willen dat de luchthaven van Deurne sluit en organiseerden daarom een eigen receptie op de Grote Markt die gelijktijdig plaatsvond met de politieke receptie in het stadhuis naar aanleiding van de 100e verjaardag van de luchthaven. 

BEKIJK - Ludiek protest op de Grote Markt in Antwerpen:

Videospeler inladen...

De luchthaven is vervuilend, niet winstgevend en sociaal onrechtvaardig

Ellys Van der Taelen van Doe Deurne Dicht

"We vragen dat de luchthaven wordt gesloten en daar hebben we meerdere redenen voor", zegt Ellys Van der Taelen van Doe Deurne Dicht. "De luchthaven is ongelofelijk vervuilend. Het zijn vooral privéjets die van daaruit vertrekken. Die stoten drie keer meer uit dan een commerciële vlucht. Daarnaast is het nooit winstgevend geweest. Per euro omzet, steken wij er drie euro in. En tenslotte is het ook sociaal onrechtvaardig."

De actievoerders willen dat de luchthaven een groen park wordt, waar meer mensen baat bij hebben. "Je kan het vergelijken met de luchthaven Tempelhof in Berlijn dat ook een groene zone werd. Maak er gewoon een groot park van", zegt Van der Taelen.

"Te dure treinen"

Toch zijn er voorlopig geen plannen om de luchthaven te sluiten. "Net daarom is het belangrijk dat de politiek ook hoort dat er een grote groep van mensen is die wil dat de luchthaven een groene zone wordt. Er is maar een kleine groep die van daaruit vliegt en het zijn bijna allemaal privéjetgebruikers", zegt Van der Taelen. "We willen de vakantie van de mensen zeker niet afnemen. Maar in dat opzicht klopt het systeem ook niet. Vluchten zijn vandaag in verhouding goedkoper dan de trein bijvoorbeeld. Als ze accijnzen zouden heffen en dat gebruiken om te investeren in het openbare vervoer, dan wordt dat ook goedkoper voor de gewone mensen die op vakantie willen."

Radio2
Radio2
Radio2

Meest gelezen