Verdriet, maar ook een gevoel van trots bij de huldiging van de vier Hallenaren in de raadzaal van het stadhuis.
Ingrid Depraetere

Jongen (13) die broertje probeerde te redden uit vijver in Halle krijgt medaille: "Dubbel gevoel, maar ik ben wel trots"

In Halle zijn vier inwoners geëerd voor het redden van iemands leven. Ze kregen elk een medaille voor moed en zelfopoffering van het Carnegie Hero Fund, een Amerikaanse organisatie die overal ter wereld heldendaden honoreert. Drie van de vier Hallenaren werden geëerd voor hun betrokkenheid bij het drama bij de vijver van het OCMW-centrum van Koekenbeek. Daarbij kwamen een 6-jarig jongetje en een 44-jarige man om het leven. Onder andere de grote broer van het jongetje van 6 kreeg een medaille en een ereteken van de Vlaamse Regering. 

Copdy Roggemans, Moussa Badji, Antonio Ywamahoro Ubonabenshi en Mohammed Attmani: dat zijn de vier helden die woensdag in de bloemetjes werden gezet op het gemeentehuis van Halle. Alle vier kregen ze een medaille van het Carnegie Hero Fund, een Amerikaans fonds met afdelingen over heel de wereld om heldendaden te eren. Tijdens de plechtigheid was er ook een sereen moment om de slachtoffers te herdenken. 

"Ik kon mijn tranen amper bedwingen"

Als eerste werd de 19-jarige Cody Roggemans geëerd. Hij redde op 22 juni 2021 het leven van een man die met zijn wagen in het kanaal was beland. Samen met een vriend zag Cody hoe de man met zijn auto in het kanaal reed. De jongeman sprong in het water en redde de bestuurder van de verdrinkingsdood.  

De huldiging was een emotioneel moment voor Cody. "Ik kon mijn tranen amper bedwingen tijdens de plechtigheid. Die erkenning doet me echt iets", vertelde hij. "Ik vond het op het moment van de feiten heel normaal dat ik die man uit het water hielp. Het was een instinct, maar blijkbaar was dat toch niet zo gewoon. Ik ben echt wel heel trots. Die eretekens krijgen een apart plekje op mijn nachtkastje."

Het is een dubbel gevoel maar ik ben wel trots. Ik zal de medailles ergens zetten waar iedereen ze kan zien

Antonio Ywamahoro Ubonabenshi (13), probeerde zijn broertje te redden

Daarnaast kreeg ook de 13-jarige Antonio Ubonabenshi een onderscheiding. Op 28 oktober 2021 probeerde hij zijn 6-jarig broertje Alberto te redden die in de vijver voor het OCMW-centrum van Koekenbeek was terechtgekomen, maar hij kwam zelf in de problemen. Helaas overleed de 6-jarige Alberto een paar dagen later in het ziekenhuis. Het drama werd nog erger toen ook voorbijganger Mohammed Attman - die in het water sprong om de jongens uit de vijver te halen – overleed door het koude water. Ook Mohammed kreeg postuum een medaille. 

Alhoewel het maar een erg kleine pleister is op een diepe wonde, kreeg Antonio het zilveren ereteken van de Carnegie Hero Fund en het burgerlijk ereteken van de Vlaamse Regering. Daarbovenop ontving hij de jongerenprijs Jeanne Rombaut. "Het is een dubbel gevoel maar ik ben wel trots. Ik zal de medailles ergens zetten waar iedereen ze kan zien", vertelde de jongen.

De jongerenprijs "Jeanne Rombaut" is een erkenning van het Carnegie Hero Fund. De prijs wordt toegekend aan jongeren van 18 jaar of jonger die een daad van moed en zelfopoffering hebben verricht.

Ten slotte werd Moussa Badji geëerd, die de twee jongens uiteindelijk uit het water haalde. Naast de medaille van het Carnegie Hero Fund kreeg ook hij een burgerlijk ereteken van de Vlaamse Regering. "Ik vind dit een zeer grote erkenning. Het doet me echt iets", vertelde Moussa. "Ik herinner het me het nog als de dag van gisteren. Ik vond Mohammed diep in de vijver en klemde hem tussen mijn benen om zo voldoende kracht over te houden om naar boven te zwemmen. Ik ben heel blij dat Antonio, die ik ook uit het water haalde, het heeft gehaald. Het voelt aan alsof ik moest doen wat ik gedaan heb."

Wat met de vijver?

In de dagen en weken na het tragisch ongeval rees de vraag wat er met de vijver voor het OCMW-centrum moet gebeuren. "De vijver heeft de vorm van een omgekeerde piramide die ooit werd aangelegd voor de brandweer om voldoende bluswater te hebben in geval van brand in het nabijgelegen woonzorgcentrum. Maar dat wist eigenlijk niemand", zegt burgemeester Marc Snoeck (Vooruit). "Ondertussen hebben we beslist dat we de vijver binnenkort dicht gaan gooien zodat er nooit nog iemand in kan vallen. Er komt een sierperk in de plaats met een fontein en een herdenkingsteken voor Alberto en Mohammed."

Meest gelezen