Videospeler inladen...

Waarom kiezen meer en meer politici voor lokale politiek? "Je kan gewoon sneller mensen helpen"

Steeds meer politici ruilen de nationale politiek in voor de lokale. Wat rommelt er in het parlement? Tess Minnens, vroeger voorzitter van Jong VLD, nu voorzitter van de gemeenteraad in Deinze, en Kilian Vandenhirtz, co-voorzitter van Jong Groen, delen hun ervaringen met de Wetstraat.

Dat politici kiezen voor de lokale politiek, vindt Tess Minnens niet verrassend en zelfs een goede zaak voor de democratie. Minnens, die zelf even heeft geproefd van de nationale politiek, vindt het ook goed dat jonge mensen zo een kans kunnen krijgen.

Ook Kilian Vandenhirtz, co-voorzitter van Jong Groen is het daarmee eens. “Onze partij telt 4.000 leden. Het doel van de partij is niet alleen om parlementsleden te kweken, maar ook om jongeren geïnteresseerd te maken in politiek.”

BEKIJK - Deze politici hebben een punt gezet achter hun nationale carrière:

Videospeler inladen...

Verschil maken

Minnens maakte destijds kans op een carrière in de nationale politiek, maar stapte er al bewust van af. Ze voelde namelijk al snel dat ze op dat niveau geen verschil kon maken. “Discussiëren is niet verandering brengen voor de mensen zelf en dat was wel frustrerend. De logge en trage politieke structuur gaf mij geen voldoening meer.”

“Er is een fundamenteel probleem in onze politiek”, zegt ook Vandenhirtz. “Onze politici en politieke partijen hoppen vandaag te veel van verkiezing naar verkiezing.” Hij hekelt de Twitterdiscussies tussen sommige politici. “Daar wachten de mensen niet op. Er zijn veel uitdagingen en we zien dat de politiek er vandaag niet in slaagt om oplossingen te bieden.”

Dat was ook de reden voor het vertrek van Minnens. “Het is zalig om kleine problemen op te lossen. In de lokale politiek kan je straatstenen verleggen, maar die hebben wel impact op mensen. Dat geeft heel veel voldoening en waardering. Lokaal kan je gewoon sneller mensen helpen.”

BEKIJK - "Men zit vast in een spiraal van partijprofilering van strategische trammelant", zegt politicoloog Dave Sinardet:

Videospeler inladen...

Oplossingen?

De oplossing ligt volgens Vandenhirtz bij een politiek die verder kijkt dan de volgende verkiezingscampagne. “Klimaatverandering kan je niet aanpassen in een legislatuur van 5 jaar. Er moet een visie zijn over de komende 20 jaar.” Dat moet ook samen met jongeren, zegt hij. “Zij zijn de toekomst, dus moeten we beleid voeren over de thema’s waar zij wakker van liggen.”

Minnens pleit ook voor meer positieve verhalen. “Er zijn ook heel veel goede kanten aan de politiek. Ik heb sterke politici gezien. Het stoort mij soms dat het enkel een negatief verhaal is.” De slechte appels moeten eruit, maar ze wil ook meer focussen op de goede dingen. “De positieve kant, dat voel je meer in de dorpsstraat dan op nationaal niveau.”

BEKIJK - Het volledige gesprek in "VRT NWS Laat":

Videospeler inladen...

Meest gelezen