Wagner-baas Jevgeni Prigozjin

Wagner-baas Jevgeni Prigozjin: "We trekken onze eenheden terug uit Bachmoet"

Het Russische huurlingenleger Wagner is zijn troepen aan het terugtrekken uit de felbevochten stad Bachmoet, in het oosten van Oekraïne. Dat zegt althans de baas van Wagner, Jevgeni Prigozjin. Het is nu de bedoeling dat Russische reguliere militairen hun plaats innemen. Rusland eiste afgelopen weekend de overwinning in Bachmoet op, Oekraïne ontkent dat nog steeds.

Wagner-baas Prigozjin had afgelopen weekend aangekondigd dat zijn troepen op 25 mei de controle over Bachmoet zouden overdragen aan het Russische leger. Volgens diezelfde Prigozjin is de stad in de oostelijke provincie Donetsk zaterdag volledig veroverd. Vanuit het Kremlin kwamen later soortgelijke berichten.

In een nieuwe video laat Prigozjin nu weten dat zijn troepen zich daadwerkelijk aan het terugtrekken zijn. Russische reguliere militairen zullen de stad intrekken om de plaats van de Wagner-huurlingen in te nemen. Ook de munitie "en alles wat er voorhanden is" zal worden overgedragen aan het Russische leger.

Volgens Prigozjin zal het merendeel van zijn troepen zich tot 1 juni terugtrekken "in kampen in de achterhoede". Mocht het Russische leger er niet in slagen om de situatie in Bachmoet onder controle te houden, dan staan de Wagner-troepen klaar om naar Bachmoet terug te keren, voegde hij er nog aan toe.

BEKIJK - Wagner-baas Prigozjin kondigt de terugtrekking van zijn troepen uit Bachmoet aan:

Videospeler inladen...

Bachmoet is maandenlang de plaats aan het front geweest waar het hevigst werd gevochten. De stad heeft nochtans geen grote strategische waarde, maar een overwinning daar is voor beide kampen wel van symbolisch belang.

Zowel de Russen als de Oekraïners hebben er zware verliezen geleden. De stad is ook nagenoeg volledig verwoest. Satellietbeelden laten niet veel aan de verbeelding over. Waar bijvoorbeeld vroeger residentiële wijken met redelijk wat groen waren, blijft nu een zwartgeblakerd slagveld over. Niet voor niets sprak de Oekraïense president Zelenski over Bachmoet als een stad die "alleen nog in onze harten zit".

De Russische claim dat Bachmoet volledig veroverd was, was opvallend, omdat er in de dagen daarvoor vanuit Oekraïne net berichten kwamen dat de Oekraïense troepen opnieuw wat vooruitgang aan het boeken waren.

Oekraïne blijft overigens ontkennen dat Bachmoet volledig onder Russische controle is en zegt dat er op sommige plaatsen nog steeds gevochten wordt. Volgens het ministerie van Defensie zijn Wagner-huurlingen in de buitenwijken van Bachmoet inderdaad door reguliere militairen vervangen, maar in de stad zelf zouden op dit moment zeker nog Wagner-strijders aanwezig zijn.

Hoe het ook zij, de Russische troepen zullen hoe dan ook niet zomaar kunnen doortrekken naar ander gebied in Donetsk dat door Oekraïne gecontroleerd wordt, want Oekraïense troepen zijn zeker nog actief rond Bachmoet. Volgens het Oekraïense ministerie van Defensie is het Russische leger wel bezig met het versterken van de linies rond Bachmoet.

Oekraïne bereidt dan weer al lange tijd een groot tegenoffensief voor (dat op sommige plaatsen eigenlijk al begonnen is). Wellicht in het zuiden van het land, richting de Zee van Azov, maar wellicht ook in de Donbas (de provincies Donetsk en Loegansk). De Russen zouden zich dus ook aan een Oekraïens tegenoffensief in Bachmoet zelf kunnen verwachten. (De tekst gaat voort onder de kaart.)

"Ongemakkelijke nacht"

Elders in Oekraïne heeft Rusland afgelopen nacht opnieuw luchtaanvallen uitgevoerd. Volgens de Oekraïense president Zelenski zette Rusland zeker 36 drones van Iraanse makelij in. Ze hadden volgens Zelenski kritieke infrastructuur en militaire stellingen als doelwit, maar werden volgens de president allemaal uit de lucht gehaald.

Zelenski had het over een "ongemakkelijke nacht", maar loofde het werk van de luchtafweersystemen. Volgens het leger was onder meer de hoofdstad Kiev een doelwit, waarmee de stad al voor de 12e keer deze maand aangevallen zou zijn. Maar ook in het noordoosten, zuiden en het westen van het land werden naar verluidt drones neergehaald.

Het door Rusland aangestelde bestuur op het Krimschiereiland zegt dan weer dat het luchtafweersysteem boven de regio afgelopen nacht zes drones heeft neergehaald. Er vielen daarbij geen slachtoffers. De Krim werd al in 2014 door Rusland geannexeerd.

Zat Oekraïne achter drone-aanval op Kremlin?

Intussen heeft een belangrijke adviseur van de Oekraïense president nog eens herhaald dat Oekraïne niets te maken heeft met de bizarre drone-aanval op het Kremlin, begin mei. Michailo Podoljak noemde de aanval "vreemd en zinloos."

Hij reageerde daarmee op artikels in twee Amerikaanse kranten waarin beweerd wordt dat uit Amerikaanse inlichtingen zou blijken dat de drone-aanval opgezet zou zijn door een speciale eenheid van het Oekraïense leger of de inlichtingendienst.

Ruslands reactie op de berichten in Amerikaanse media luidt dat het van in het begin heeft gezegd dat de Oekraïense overheid achter de aanval zat. Volgens Podoljak wil Rusland echter de schuld in de schoenen van Oekraïne schuiven om zo de Westerse vrees voor een escalatie aan te wakkeren, waardoor het Westen minder wapens aan Oekraïne zou gaan leveren, omdat die dan op Russisch grondgebied ingezet dreigen te worden.

Meest gelezen