AFP or licensors

Hoofdrolspelers uit "Romeo and Juliet" uit 1968 vangen bot na klacht over naaktscène

Een Amerikaanse rechter heeft een klacht over seksueel misbruik, seksuele intimidatie en fraude van de twee hoofdrolspelers van de filmklassieker "Romeo en Juliet" uit 1968 verworpen. Leonard Whiting (72) en Olivia Hussey (72), destijds minderjarige tieners, waren van mening dat ze seksueel waren uitgebuit, omdat ze een naaktscène moesten spelen in de film en dienden begin dit jaar een klacht in tegen de filmstudio Paramount. 

Hussey en Whiting, nu beiden 72, waren destijds 15 en 16 jaar oud. Het duo stelde dat regisseur Franco Zeffirelli, die in 2019 overleed, hen er aanvankelijk van had verzekerd dat ze niet bloot in de film hoefden te verschijnen en dat ze huidkleurige onderkleding zouden dragen in de betreffende slaapkamerscène.

Maar de dag dat de scène gefilmd zou worden, "smeekte" de regisseur hen naar verluidt om toch naakt te acteren. In de film zijn de blote billen van Whiting en de borsten van Hussey te zien.

BEKIJK - Een trailer van "Romeo and Juliet" (1968):

Omdat de acteurs "emotionele schade" hadden opgelopen en "kansen hadden mislopen op professioneel gebied" stapten ze jaren later naar de rechtbank. Ze eisten een schadevergoeding van zowat 500 miljoen dollar, vernam vakblad Variety. De rechtbank oordeelde echter dat er onvoldoende bewijs is aangeleverd om aan te tonen dat de scène voldoende suggestief is om als illegaal te worden beschouwd. 

De advocaat van de acteurs heeft de beslissing van de rechtbank "scherp veroordeeld". In een verklaring aan persbureau AFP zei hij dat hij de zaak binnenkort voor een federale rechtbank wil brengen. "De uitbuiting en seksualisering van minderjarigen in de filmindustrie moet worden aangepakt en juridisch worden aangepakt om de kwetsbaren te beschermen", klinkt het. 

In een interview met Variety in 2018 had Hussey de naaktscène nog verdedigd. "Niemand van mijn leeftijd had dat ooit gedaan", zei ze, maar het was volgens haar mooi gefilmd. "Het was nodig voor de film."

Hussey en Whiting poseren tijdens een perstour voor "Romeo and Juliet" in 1968 onder het beroemde balkon van de familie Capulet in Verona.

Meest gelezen