Olivier Vandecasteele vrijgelaten in Iran en op weg naar huis, geruild met Iraanse terrorist Assadollah Assadi

België en Iran hebben een akkoord bereikt over een gevangenenruil, waarbij Olivier Vandecasteele is vrijgelaten. Het akkoord is er gekomen door bemiddeling van Oman. In ruil heeft ons land de Iraanse diplomaat-terrorist Assadollah Assadi vrijgelaten. Assadi is al terug in Iran, Vandecasteele komt vanavond aan in ons land: het regeringsvliegtuig zal landen op de militaire luchthaven van Melsbroek.

Olivier Vandecasteele is vrijgelaten en is onderweg naar België, meldde premier Alexander De Croo (Open VLD) vanmiddag in een videoboodschap. "Als alles goed loopt, zal hij vanavond bij ons zijn. Eindelijk vrij."

Zijn terugkeer is een opluchting, voor zijn familie, vrienden en collega's

Premier Alexander De Croo (Open VLD)

Vandecasteele is gisteravond vrijgelaten en overgebracht naar de Omaanse hoofdstad Muscat. Daar is hij opgevangen door een team van Belgische militairen en diplomaten. Vanmorgen heeft hij een aantal medische tests ondergaan.

"Zijn terugkeer is een opluchting, voor zijn familie, vrienden en collega's", zegt premier De Croo. "Ik wil ook hier, persoonlijk en namens de hele regering, hulde brengen aan de moed en de kracht van zijn familie."

BEKIJK - "Dat hij vrijkomt, is geen complete verrassing, wel dat dat vandaag gebeurt", zegt onze verslaggever Bart Verhulst vanuit de Wetstraat:

Videospeler inladen...

"Een dag om nooit te vergeten", reageert minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD). "Dankbaar voor de volgehouden inspanningen van onze diplomatieke en veiligheidsdiensten. Vanavond is Olivier terug bij zijn familie als een vrij man."

"België laat onschuldige burgers niet in de steek. Olivier, we verwachten je!", laat minister van Buitenlandse zaken Hadja Lahbib (MR) weten. 

BEKIJK - Premier De Croo bevestigt dat Olivier Vandecasteele op weg is naar België.

Videospeler inladen...

Vanmiddag heeft de premier een foto vrijgegeven van Vandecasteele op het vliegtuig. Daarop is te zien dat hij fel vermagerd is.

Vandecasteele werd geruild voor de Iraanse diplomaat-terrorist Assadollah Assadi. Die is ondertussen al aangekomen in Teheran. De Iraanse staatstelevisie heeft daar beelden van getoond.

BEKIJK - De Iraanse televisie toonde beelden van de terrorist Assadi met een bloemenkrans rond zijn nek:

Videospeler inladen...

Voor mij heeft altijd één ding geprimeerd: wij laten geen onschuldige landgenoot in de steek

Premier Alexander De Croo (Open VLD)

Olivier Vandecasteele heeft 455 dagen in een Iraanse cel gezeten op beschuldiging van spionage. In maart al gaf Iran aan bereid te zijn om een mogelijke gevangenenruil met België uit te voeren. Dat was nadat het Belgische Grondwettelijk Hof het beroep tegen de zogenoemde Irandeal had verworpen. 

Vorige maand zei Iran dat de Iraanse diplomaat-terrorist Assadollah Assadi, die in ons land in de cel zit, binnenkort zou worden geruild voor een Belgische gevangene in Iran. Assadi is in 2021 in ons land veroordeeld wegens het voorbereiden van een aanslag tijdens een bijeenkomst van de Iraanse oppositie in Parijs. 

"Voor mij heeft altijd één ding geprimeerd: wij laten geen onschuldige landgenoot in de steek", zegt premier De Croo nog. "Dat is de verantwoordelijkheid die ik op mij neem en die ik aanvaard." Van het kabinet van de premier krijgen we alleen bevestigd dat het inderdaad om een gevangenenruil gaat. De Iraanse staatstelevisie meldt intussen dat Assadollah Asadi is vrijgelaten. VRT NWS verneemt uit regeringsbronnen dat hij "bij de ruil betrokken is".

De operatie kreeg de naam Operatie Blackstone, naar de Britse jurist-politicus William Blackstone, die het principe huldigde dat het beter is dat 10 schuldigen ontsnappen dan dat er één onschuldige moet lijden.

BEKIJK - "Terzake" vertelde het verhaal van Olivier Vandecasteele in april

Videospeler inladen...

Meest gelezen