Belgisch-Congolese muzikant en regisseur Baloji valt in de prijzen op filmfestival Cannes met debuut

De Belgisch-Congolese regisseur Baloji is op het filmfestival van Cannes bekroond voor zijn debuutfilm "Augure". Hij won de 'New Voice'-award in de nevensectie Un Certain Regard, een competitie voor vernieuwende en gedurfde films.

"Augure" vertelt het verhaal van Koffi (Marc Zinga). Die reist terug naar zijn geboorteland Congo met zijn zwangere verloofde. Koffi's moeder verstootte hem als kind omdat hij tekenen van een "zabolo", een tovenaar, vertoonde. Het stel wordt niet meteen met open armen ontvangen.

Net als Lukas Dhont enkele jaren geleden, wint Baloji met zijn debuut een prijs op het prestigieuze filmfestival van Cannes. Hij heeft bovendien "Augure" niet enkel geregisseerd: Baloji, schreef ook het scenario van zijn filmdebuut, was de artdirector en deed de kostumering.

Baloji is vooral bekend als muzikant. Hij maakte naam als rapper bij de hiphopformatie Starflam en bouwde daarna een succesvolle solocarrière uit. Baloji stond al op het podium van internationale festivals als Coachella en Glastonbury. 

Meest gelezen