2004 Anwar Hussein

FBI brengt documenten naar buiten van "plan om koningin Elizabeth te vermoorden tijdens haar staatsbezoek in 1983"

Pas vrijgegeven documenten van de FBI tonen dat de Amerikaanse overheid in 1983 bezorgd was over mogelijke plannen om Queen Elizabeth te vermoorden tijdens een staatsbezoek. De dreiging kwam uit de hoek van het IRA, het Iers Republikeins Leger, dat streed voor de aansluiting van Noord-Ierland bij de Ierse Republiek. Een man zou wraak hebben willen nemen voor zijn dochter die gedood was door Britse militairen. 

In recent vrijgegeven documenten van de FBI blijkt dat de veiligheidsdiensten tijdens de jaren 80 en vroege jaren 90 op hun hoede waren voor ernstige dreigingen tegenover de vorig jaar overleden koningin Elizabeth. Die kwamen uit de hoek van het IRA, dat toen in Noord-Ierland verwikkeld was in een bittere strijd met het Britse leger en de politiediensten. 

De meest concrete dreiging dateert uit 1983 toen de Queen samen met haar man prins Philip een rondreis maakte door Californië. Een maand voor haar bezoek zou een politieman uit San Francisco aan de FBI verteld hebben dat hij een moordplan had opgevangen in een Ierse pub waar hij vaak kwam.

Wraak voor vermoorde dochter

Een man van Ierse afkomst zou daar verteld hebben dat hij wraak wou nemen op de Britse koningin voor zijn dochter die in Noord-Ierland "om het leven was gekomen door een rubberkogel". Volgens de agent zou hij van plan zijn geweest om "een zwaar object" van de Golden Gate Bridge naar beneden te gooien "op het moment dat het koninklijke jacht Britannia daar onderdoor zou varen".      

Als dat mislukte zou hij proberen haar te vermoorden tijdens een bezoek aan het Yosemite National Park. Als gevolg van de dreiging gaf de FBI de opdracht om in San Francisco de voetpaden op de brug af te sluiten op het ogenblik dat het Britse koninklijke jacht in aantocht was. Welke veiligheidsmaatregelen er genomen werden tijdens het bezoek aan het nationaal park is niet duidelijk.

Paardenraces en basketbalwedstrijden

Sympathisanten van de Ierse zaak in de VS hadden zich al eerder geroerd tijdens een bezoek van de koningin aan New York in 1976. Toen vloog een klein vliegtuigje over de stad met een spandoek dat zei: "Engeland, ga weg uit Ierland". In 1979 werd Lord Mountbatten, een achterneef van Queen Elizabeth en de oom van prins Philip, opgeblazen door het IRA tijdens zijn vakantie in Ierland.  

Toen de koningin in 1989 een persoonlijk bezoek bracht aan de paardenraces in Kentucky verspreidde de FBI een interne memo over "blijvende dreigingen tegen de Britse monarchie vanwege het IRA". Ook in 1991 waren de veiligheidsdiensten op hun hoede, toen de koningin samen met president Bush een basketbalwedstrijd bijwoonde in Baltimore. "Een Ierse groep" zou toen massale protesten hebben gepland. Uiteindelijk bleef het beperkt tot "een honderdtal mensen die zwaaiden met Ierse vlaggen" en slogans riepen tegen de Britse overheid. 

Meest gelezen