Nog geen akkoord over renteverhoging spaarboekjes, federale regering vraagt advies aan Nationale Bank

De federale regering heeft vannacht geen akkoord bereikt over de renteverhoging op de spaarboekjes. Ze gaat nu een advies vragen aan de Nationale Bank over de verplichting voor banken om een hoge rente op spaarboekjes aan te bieden.

Tot 23.30 uur gisterenavond zat het kernkabinet van de federale regering samen over een verplichte renteverhoging van de spaarboekjes. Voorlopig zonder resultaat.

De linkse partijen zijn voorstander en Groen en Vooruit stelden deze week voor om de rentes te koppelen aan de rente van de Europese Centrale Bank. "We willen dat het verschil tussen die twee niet meer dan twee procent is", zei Vooruit-fractieleider Melissa Depraetere.

De rente op spaarboekjes is heel licht gestegen, maar lang niet zoveel als de rente die de banken tegenwoordig zelf krijgen om hun geld te parkeren bij de Europese Centrale Bank. Die rente bedraagt 3,25 procent. 

"In principe is niemand tegen een verplichte hogere minimumrente waarop Vooruit en de Groenen aandringen", legt politiek journalist Johny Vansevenant uit. "Maar op het kernkabinet is nu afgesproken dat daarover eerst een studie van de Nationale Bank moet komen. Minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) wil zeker zijn dat die verplichte renteverhoging niet zal leiden tot een nieuwe bankencrisis die de overheid veel geld kan kosten om de banken te redden."

8 miljard euro extra winst

Ook bankenfederatie Febelfin zegt niet tegen een renteverhoging te zijn, maar wel tegen een opgelegde minimumrente. "Je moet de banken hun eigen risicoanalyse laten maken en zelf laten beslissen wanneer de rente aangepast kan worden", zegt Karel Baert, CEO van Febelfin.

Volgens professor Economie Paul De Grauwe hebben de banken wel de marge om de rente te verhogen. Hij pleit voor een rente op de spaarboekjes van 1,5 procent. Banken zouden op dit moment zo'n 8,4 miljard euro extra winst maken, door de hogere ECB-rente.

"Er is ongeveer 300 miljard euro aan spaardeposito's bij de Belgische bank", verduidelijkte hij gisteren in "De afspraak". "Anderhalf procent daarvan is 4,5 miljard euro. Daartegenover staat de pot die ze krijgen van de ECB, 8,4 miljard euro. In plaats van die uit te delen aan de aandeelhouders, zouden ze daar een fractie van moeten geven aan de spaarders."

Volgens Baert klopt dat niet. "De hoofdactiviteit van de banken is kredieten verstrekken en het is pas het overschot dat dan bij de ECB belegd wordt. Het is verkeerd om te beweren dat die 3,25 procent meteen doorgerekend kan worden en dat die een zuivere winst is voor de banken."

Meest gelezen