SCIENCE PHOTO LIBRARY

Hooikoortsseizoen staat voor de deur: "Mensen met pollenallergie starten best vandaag nog met medicatie"

Het graspollenseizoen staat voor de deur en dat wil zeggen dat ook het hooikoortsseizoen wordt ingeluid. Op dit moment blijft de hoeveelheid stuifmeel van graspollen in de lucht nog onder de symptomatische drempelwaarde, maar experts verwachten dat die binnenkort overschreden zullen worden. "Mensen met een pollenallergie, starten best vandaag nog met medicatie", waarschuwt allergoloog Didier Ebo. "Op tijd starten is cruciaal in de behandeling van een stuifmeelallergie."

Vandaag schat AirAllergy - de organisatie die het stuifmeel in de lucht monitort voor gezondheidsinstituut Sciensano - het risico op symptomen voor mensen met een stuifmeelallergie “matig” in, maar de komende dagen stijgt het risiconiveau in Vlaanderen - volgens de huidige voorspellingen - naar “hoog” en “zeer hoog”.

BEKIJK - Artsen raden mensen met een graspollenallergie aan om nu al met hun medicatie te starten:

Videospeler inladen...
Het succes van de behandeling bestaat eruit dat je start vóór het graspollenseizoen begint en dat je die behandeling niet onderbreekt
Didier Ebo, allergoloog

“Ik heb nu al patiënten met klachten, dus mijn advies voor mensen met een pollenallergie is: start vandaag nog met je medicatie”, aldus allergoloog Didier Ebo.  Welke medicatie je best neemt, hangt af van de klachten die je doorgaans vertoont tijdens het hooikoortsseizoen.  

Op tijd starten met de medicatie is heel belangrijk, benadrukt Ebo: “Het succes van de behandeling bestaat eruit dat je start vóór het graspollenseizoen begint en dat je die behandeling niet onderbreekt. Ook niet als het enkele dagen zou regenen. Je mag de behandeling eigenlijk pas stoppen, wanneer je zeker bent dat er geen graspollen meer zijn.”

Later dan normaal

Het pollenseizoen begint doorgaans iets vroeger dan dit jaar en kende vorig jaar begin juni een piek met waarden die acht keer hoger lagen dan de symptomatische drempelwaarde. “Wanneer die piek dit jaar zal plaatsvinden, hoe hoog die zal liggen, of hoe lang het graspollenseizoen exact zal duren, kan je helaas niet voorspellen”, aldus Ebo.

Ontdek in onze pollenbarometer hieronder wanneer je van welke boom- of grassoort last kan krijgen door het stuifmeel in de lucht.

Ook binnen moet je opletten

Wat veel mensen niet weten is dat ook kamerplanten bepaalde allergieën kunnen triggeren. Allergoloog Didier Ebo verduidelijk: “Als we over pollen spreken, hebben we het over 4 soorten pollen":

  1. Boompollen: Dat seizoen begon opvallend vroeg – begin januari al - maar is nu zo goed als achter de rug. 
  2. Graspollen: Het seizoen dat nu voor de deur staat. 
  3. Onkruidpollen: “Dat seizoen loopt meestal ongeveer gelijk met het graspollenseizoen, maar start doorgaans net iets later.” 
  4. Kamerplantpollen: “Heel wat patiënten vergeten dat ook bepaalde kamerplanten pollen met zich meebrengen, denk maar aan bloemen die in bloei staan. Als je weet dat je allergisch bent aan stuifmeel, neem je dus best geen planten of bloemen in huis die pollen afgeven.”

Enkele nuttige tips voor hooikoortslijders (bron AirAllergy:

  • vermijd zoveel mogelijk openluchtactiviteiten 
  • draag een zonnebril 
  • droog je was niet buiten 
  • spoel je neus regelmatig 
  • was je haar voor het slapen gaan

Meest gelezen