Octaaf Van Imschoot en Sylvie De Clercq met hun vier zonen, waarvan er drie bakker werden. Foto persoonlijk archief.

Iconische Wetterse bakkerij Van Imschoot houdt ermee op na meer dan 100 jaar

Eind juni doen Carla Van Imschoot en haar man Rudy de boeken én hun winkel toe. Het einde van een tijdperk, want het Wetters brood van Van Imschoot werd doorheen de jaren tot zelfs in Brussel verkocht.

Het succesverhaal van de Wetterse brooddynastie Van Imschoot begint in 1915, toen Octaaf Van Imschoot met zijn vrouw een bakkerij begon in de Moerstraat. "Heel straf eigenlijk, want hij had niet eens een bakkersopleiding", vertelt kleindochter en huidig zaakvoerder Carla Van Imschoot. "Hij leerde de stiel gewoon bij zijn neven, het was al een echte bakkersfamilie". Er waren toen in Wetteren al heel wat bakkerijen, maar Octaaf maakte het verschil met een traditie die tot op vandaag met Van Imschoot geassocieerd wordt: brood op basis van reuzel.

Het geheim van het Wetters brood van Van Imschoot: reuzel

Van Imschoot lanceerde op steen gebakken brood dat niet bereid werd met margarine, maar met reuzel (varkensvet, nvdr.). "Dat geeft ons brood die typische smaak", verklapt Carla trots. "Wij moeten niets weten van broodverbeteraars die voor een mooiere textuur of kleur zorgen. Dat blijven kunststoffen". 

Export

Het duurde niet lang voor de atypische broden van Van Imschoot naam begonnen te maken. De Wetterse broden werden massaal uitgevoerd, eerst met paard en kar, later met bakfietsen en uiteindelijk per auto. Octaafs werk werd verdergezet door drie van zijn vier zonen en in 1989 startte de derde generatie. Carla nam de bakkerij over van haar vader. Haar man Rudy, die van opleiding elektrotechnieker is, stapte drie jaar later mee in de zaak.  

Bye bye bakker

Na de befaamde bakkerijen Braeckman en Bontinck is Van Imschoot de derde ambachtelijke bakkerij uit Wetteren die het voor bekeken houdt. "Onze dochter ziet het niet zitten om de zaak over te nemen", zegt Carla Van Imschoot met pijn in het hart. "Ik ga vooral de babbeltjes met de klanten missen. Jammer ook dat vooral de industriële bakkerijen en supermarkten overblijven. Maar mij gaan ze daar niet zien. Ik blijf onze collega's trouw die brood bakken als een echt ambacht blijven zien."

Meest gelezen