Rekenen aannemers bewust te veel aan voor de nieuwe Brusselse metrolijn? "Deze prijsverhoging is niet normaal"

De Brusselse regering vermoedt dat de aannemers flink doorrekenen, omdat ze weten dat er weinig aannemers effectief een metro kunnen bouwen. Dat zegt Brussels minister voor Mobiliteit (Groen) Elke van den Brandt, in "De ochtend" op Radio 1. Ze vraagt dan ook een grondig onderzoek door Beliris. Begin deze week werd duidelijk dat de kostprijs voor de nieuwe Brusselse metrolijn veel hoger uitvalt dan verwacht. De hoofdstad vraagt daarom meer geld aan de federale regering.

Wat houdt metro 3 precies in?

Het project verloopt in twee fases. In een eerste fase wordt de tram, de zogenoemde premetro, omgevormd tot een volwaardige metrolijn tussen het Noordstation en halte Albert in Vorst. Er komt daarvoor op de noord-zuidverbinding een nieuw station "Toots Thielemans" (tussen Zuidstation en Anneessens). Tegelijk wordt onder de sporen van het Noordstation een nieuwe verbindingstunnel aangelegd. Naar verwachting kan deze fase worden afgerond – al kostten de werken meer dan verwacht.

In een tweede fase wordt een nieuwe metrotunnel van 4,5 kilometer aangelegd tussen het Noordstation en Bordet. Dat zou zeven nieuwe ondergrondse stations opleveren met dezelfde naam als de bestaande bovengrondse tramhaltes die ze gaan vervangen: Liedts, Colignon, Verboekhoven, Riga, Linde, Vrede en Bordet. Het is deze fase die nu financiële problemen oplevert.

Bedoeling is dat de nieuwe metrolijn Evere, in het noordoosten van de hoofdstad, verbindt met Vorst in het zuidwesten. De twee gemeentes vormen momenteel een blinde vlek op de kaart van Brussel, en onder meer handelaars en de NAVO zijn al jaren vragende partij voor zo’n aansluiting. Het hele traject zou zich over 10,3 kilometer uitstrekken en in 20 minuten af te leggen zijn.

Beliris – het federale fonds dat grote projecten in het Brussels Gewest financiert en mee zijn schouders onder de nieuwe metrolijn zet – vroeg aanvankelijk aan vijf aannemers om een offerte voor de tweede fase in te dienen. Slechts twee van hen gingen daar ook daadwerkelijk op in. Zij leveren nu voorstellen aan die stukken hoger liggen dan geraamd: 2,5 miljard euro in plaats van 1,5 miljard.

Niet normaal, reageert Brussels minister voor Mobiliteit (Groen) Elke van den Brandt in "De ochtend" op Radio 1. "Ja, de bouwprijzen kunnen zorgen voor verhogingen van 20 tot 30 procent, en er kunnen onvoorziene omstandigheden zijn. Maar dit is geen gewone verhoging."

BEKIJK - Het metro 3-project krijgt de ene tegenslag na de andere te verduren:

Videospeler inladen...

Moerasgrond

Niet zomaar elke aannemer is in staat een metrolijn onder een drukbevolkte hoofdstad te bouwen. Laat staan een hoofdstad die destijds is opgericht op moerasgrond. Daar is van den Brandt zich van bewust. "Er moet een tunnel gegraven worden onder een bestaande stad. Veel metrowerken in andere landen gebeuren richting buiten de stad. De uitdaging om dit in drukbevolkte wijken te doen, is inderdaad zeer groot."

De Brusselse regering wil deze metro, maar niet tegen eender welke prijs

De wetenschap dat niet veel bedrijven dit kunnen, kan volgens van den Brandt een mogelijke verklaring voor de hoge offertes zijn. "We vermoeden dat ze te veel aanrekenen omdat ze weten dat er weinig spelers zijn. Het zou daarom goed zijn om er ook internationale aannemers bij te betrekken. Misschien heeft het ook te maken met de moeilijke omstandigheden en onzekerheden, zoals die moerasgrond. Of was de raming te laag en waren er bepaalde zaken niet ingebracht. Al hebben we toch het gevoel dat er hier een hele hoge marge wordt genomen."

En dus wil van den Brandt dat Beliris de offertes tot op het bot uitzoekt. "Het is niet abnormaal dat in deze fase van grote werken er wordt onderhandeld om de offertes naar beneden te halen. Die fase gaan we nu in. De Brusselse regering wil deze metro, maar niet tegen eender welke prijs."

Economisch hart

Duidelijkheid en lagere offertes, dus, maar daar houdt het niet bij op. De Brusselse regering vroeg gisteren aan de federale overheid om meer geld om het project rond te krijgen. "We zullen moeten zorgen dat we de middelen kunnen vinden. Laat ons samen deze meerkosten opvangen, en kijken hoe die middelen verhoogd kunnen worden."

Stoppen met het project is voor van den Brandt geen oplossing. "Alternatieven om de files te vermijden zijn voor ons ongelofelijk belangrijk. Deze metrolijn is nodig om het economische hart van stad en van ons land te blijven."

Federaal minister Karine Lalieux (PS) gaf gisteren al te kennen dat ze contact zal opnemen met premier Alexander De Croo (Open VLD). "Ik verdedig het noordelijk project", zei ze in de Kamer. "Het is een aanzienlijke investering, maar met een grote return op het vlak van werk, economische ontwikkeling en mobiliteit." 

Meest gelezen