Brand in Beringen die het leven kostte aan twee brandweermannen op 17 november voor de rechtbank

Op 17 november dit jaar zal de correctionele rechtbank in Hasselt de fatale brand in Beringen van 11 augustus 2019 behandelen. Daarbij kwamen twee brandweermannen om het leven en liep een derde zware brandwonden op. Vandaag was er een inleidende zitting.

De brand woedde in de nacht van 11 augustus in een leegstaand handelspand in de Koolmijnlaan in Beringen. Verschillende korpsen kwamen ter plaatse, maar op een bepaald ogenblik liep het mis en konden brandweermannen niet tijdig wegkomen bij een flashover. Twee brandweermannen van het korps van Heusden-Zolder waren op slag dood, een derde liep zware brandwonden op.

Het was snel duidelijk dat er sprake was van brandstichting. Maar de daders bleven jarenlang buiten schot. Tot er in mei vorig jaar plots een doorbraak kwam en de politie vier verdachten oppakte. Drie van hen bleken betrokken te zijn bij de brand in het winkelcomplex en gingen tot bekentenissen over. Twee waren minderjarig op het ogenblik van de feiten en één verdachte was achttien. Het is de meerderjarige - nu 22 - die voor de correctionele rechtbank terecht staat. Samen met hem verscheen ook een veertiger voor de rechtbank. Hij had op 20 november 2018 brand gesticht in een ander pand van dezelfde eigenaar in de Koolmijnlaan in Beringen.

Berisping voor minderjarigen?

De beschuldiging aan de brandstichter van 11 augustus luidt "opzettelijke brandstichting in een pand zonder vermoeden van menselijke aanwezigheid" met de verzwarende omstandigheid dat het 's nachts gebeurde. De minderjarigen zijn eerder deze maand voor de jeugdrechter verschenen, die heeft hun dossier uitgesteld tot februari volgend jaar. De kans is groot dat zij er met een berisping van af komen, hun ouders moeten mogelijk mee opdraaien voor de enorme schadevergoeding.

De strafzaak voor de correctionele rechtbank wordt behandeld op 17 november. De rechtbank heeft dan een zitting van 3 uur uitgetrokken. Er hebben zich heel wat burgerlijke partijen en benadeelden gemeld, onder meer familieleden van de omgekomen brandweerlieden, ook brandweermannen die zwaar- of lichtgewond raakten, de hulpverleningszone, stad Beringen en de verzekeringsmaatschappijen.

Meest gelezen