Jeffrey Roos

Stad Oostende opent eerste sterrenregister voor stilgeboren kindjes

Oostende heeft voortaan een sterrenregister voor kinderen die sterven na minder dan 140 dagen zwangerschap. Oostende is de eerste stad in Vlaanderen waar je een kindje dat in zo'n vroeg stadium sterft, kunt laten registreren.

Als een kindje na meer dan zes maanden zwangerschap of kort voor of na de geboorte overlijdt, moet daar aangifte van worden gedaan in het stadhuis. Vanaf 140 dagen zwangerschap kunnen ouders die dat willen hun kindje ook wettelijk aangeven en een voornaam geven. Ouders waarvan het kindje na minder dan 140 dagen zwangerschap overlijdt, kunnen wettelijk gezien geen aangifte doen. Daar brengt Oostende verandering in.

Erkenning

Om ouders van "sterrenkindjes" een hart onder de riem te steken, besloot de stad een sterrenregister aan te leggen. Daarin kunnen sterrenkinderen symbolisch worden geregistreerd, ongeacht de duur van de zwangerschap. "We willen ouders zo de erkenning geven dat ook dat kind deel uitmaakt van hun leven.

Ouders die een aangifte doen, ontvangen een lintje om in de bomen van de koesterweide op de stedelijke begraafplaats te hangen. Ze worden ook uitgenodigd voor de aanplanting van het geboortebos", zegt schepen van Burgerzaken Hina Bhatti (Open VLD). Ook voor ouders die een tijdje geleden hun kindje verloren, is het nog mogelijk om een registratie te doen".

Meest gelezen