Video player inladen...

Televisiepionier "Tante" Terry Van Ginderen is overleden

Televisiepionier Terry Van Ginderen is overleden. Van Ginderen begon haar televisiecarrière als omroepster, maar ze werd vooral bekend als "tante Terry", het gezicht van "Klein klein kleuterke", het kinderprogramma dat ze 18 jaar lang zou presenteren. Generaties kleuters hingen op woensdag­namiddag aan haar lippen. Terry Van Ginderen is 86 jaar geworden.

Van Ginderen wordt op 8 september 1931 in Hoboken geboren als Esther Verbeeck. Ze verliest al vroeg haar ouders en twee van haar broers, en wordt opgevoed door een oom en tante. Esther volgt een opleiding tot stenodactylo, in vier talen, en hulpboekhoudster.

Op haar 19e leert ze haar latere man kennen, de stervoetballer Jos Van Ginderen. Na haar studies gaat ze bij een bedrijf werken. In haar vrije tijd doet ze presentaties, onder meer van modeshows.

Van daaruit is het maar een kleine stap naar het NIR, de latere BRT, waar ze in 1953 – een jaar na haar huwelijk - als omroepster aan de slag gaat. Zij het niet onder haar eigen naam. De toenmalige directie vindt Esther te Frans en dus wordt het Terry, een knipoog naar het hoofdpersonage in "On the Waterfront", de allereerste film die ze aankondigde. Na een tijdje mag ze ook het commentaar leveren bij het Eurovisiesongfestival, waardoor ze af en toe kan reizen.

Video player inladen...

Van Ginderen staat dan ook niet meteen te springen wanneer ze in 1961 gevraagd wordt om het kleuterkwartiertje te verzorgen in het kinderprogramma van "nonkel Bob" Davidse. "In die tijd was je toch zo’n beetje een halve debiel wanneer je voor kleuters werkte", zei ze daarover jaren later in een interview ter gelegenheid van haar 80e verjaardag.

Terry is ook niet de eerste tante, voor haar zijn al onder meer tante Paula, tante Lieve en tante Ria de revue gepasseerd. De koudwatervrees blijkt ook ongegrond, tante Terry krijgt de jonge kijkers al snel op haar hand, onder meer dankzij Kraakje, de sprekende eekhoorn. (De eekhoorn wordt later wel afgevoerd wanneer Monique Delvaux, de stem achter de pop, slaagt in het journalistenexamen en verkast naar de nieuwsdienst.)

(Lees verder onder de video)

Video player inladen...

Pionierswerk

Van Ginderen zelf noemde die eerste jaren pionierswerk. "We konden het vak nergens anders leren. Hooguit putten uit de ervaring die mensen bij de radio hadden opgedaan, en dat wat aanpassen aan de televisie. (…) We kregen ook enorm veel krediet van de kijkers. Bij fouten kregen we geen kwaaie brieven maar complimentjes dat we het goed opgelost hadden."

In 1979 wordt ze ontslagen, ze is op dat moment al 25 jaar een schermgezicht. Maar de toenmalige directie vindt dat het welletjes is geweest. Een pijnlijke ervaring, maar Van Ginderen herpakt zich snel en gaat aan de slag in het bedrijf van haar zoon. Er volgt opnieuw een klap wanneer haar man in 1993 overlijdt.

Lees verder onder de foto

BELGA/MAETERLINCK

Terry Van Ginderen treedt in de jaren nadien nog af en toe op als presentatrice en zangeres. Na de oprichting van VTM in 1989 zou ze ook sporadisch voor de commerciële zender werken. Ze bleef tot op het laatst actief, in het bedrijf van haar zoon, en zo’n tien keer per jaar ook als zangeres in rusthuizen. Het hield haar jong, zei ze.

Toch gaf ze maar zelden interviews. Een van haar laatste publieke optredens was in 2007, toen ze te gast was in het televisieprogramma "Debbie en Nancy" op Eén. Ze ijverde met succes voor het voortbestaan van een wijkschooltje in Bornem. Terry Van Ginderen laat een zoon, schoondochter en kleinzoon na.

Video player inladen...