Videospeler inladen...

Aznavour: klein van stuk maar groot van talent 

De Frans-Armeense zanger Charles Aznavour is overleden. Hij was een van de grootste Franse chansonniers van de vorige eeuw. Aznavour was een muzikale duizendpoot. Hij zong in acht talen, kan meer dan 1.000 songs op zijn naam schrijven en heeft samengewerkt met een hele rits aan bekende artiesten. De zanger trad op voor pausen, koningen en presidenten. Een rode draad: de meeste van zijn liedjes gaan over de liefde.

Op 22 mei 1924 wordt Charles Aznavour geboren in de Parijse stadswijk Saint-Germain-des-Prés als Chahnour Varinag Aznavourian. Zijn ouders zijn immigranten die op de vlucht zijn geslagen voor de genocide in Armenië.

Zijn vader zingt in restaurants om geld te verdienen en opent later zijn eigen Kaukasische restaurant. Zijn moeder is naaister, maar acteert ook. Aznavour heeft de microbe voor het zingen en acteren dus niet van vreemden.

De zanger is de jongste van twee kinderen en helpt samen met zijn zus in het restaurant waar zijn vader optreedt. Hij is al vroeg gebeten om artiest te worden en zijn artistieke ouders introduceren hem in het theater. Op 9-jarige leeftijd stopt de kleine Charles met school en wordt hij krantenjongen om zijn zang- en acteerlessen te kunnen bekostigen.

Het is Edith Piaf die hem hoort zingen en zo onder de indruk is dat ze hem meeneemt op tournee naar Canada en de Verenigde Staten. Aznavour speelt in haar voorprogramma en regelt de belichting van haar show. In de Canadese provincie Quebec wacht hem het grote succes.

(Lees verder onder de foto.)

Aznavour werkt samen met de wereldtop

Aznavour schrijft meer dan 1.000 songs en brengt meer dan 100 albums uit. Hij zingt in acht verschillende talen (Frans, Engels, Duits, Spaans, Italiaans, Portugees, Russisch en Armeens).

Zijn bekendste liedjes zijn: "Emmenez-moi",  "Une enfant (de seize ans)", "Comme ils disent", "La Bohème" en "La mamma", waar hij meer dan een miljoen exemplaren van verkoopt. Het nummer "She" wordt door Elvis Costello gecoverd voor de film "Notting Hill", met Hugh Grant en Julia Roberts.

(Lees verder onder de video.)

Charles Aznavour met "Emmenez-moi" en "La Bohème": 

De lijst artiesten waar Aznavour mee samenwerkt, is bijna eindeloos: Fred Astaire, Frank Sinatra, Bing Crosby, Elton John, Paul Anka, Laura Pausini, Nana Mouskouri, Bob Dylan, Andrea Bocelli en Petula Clark. Met Luciano Pavarotti zingt hij samen een versie van Ave Maria en één van zijn beste vrienden is Placido Domingo.

(Lees verder onder de video.)

Charles Aznavour en Liza Minnelli met "The sound of your name". Misschien herkent u hier wel het introstukje van de quiz "De Pappenheimers". 

Maar Aznavour beperkt zich niet tot zingen alleen, hij schrijft ook musicals en speelt een rol in meer dan 60 films, onder meer in "Ararat" van Edward Saroyan en in "Die Blechtrommel" van Volker Schlöndorff.

(Lees verder onder de foto.)

Aznavour maakt grapjes over zijn 1,60 meter

De wereld kan niet meer om Charles Aznavour heen en hij wordt uitgenodigd om te zingen voor pausen, koningen en presidenten. Hij treedt ook op op benefietevents en hij sticht zelf een liefdadigheidsorganisatie voor Armenië. Sinds de aardbeving van 1988 probeert hij daarmee het land uit de nood te helpen.

In 2004 krijgt hij de titel "Nationale held van Armenië" voor zijn humanitaire werk. De titel is de hoogste onderscheiding in het land. Pas in 2008 krijgt hij het Armeens staatsburgerschap.

Aznavour is drie keer getrouwd en heeft zes kinderen uit die drie huwelijken. De man meet maar 1.60 meter en maakt er zelf vaak grapjes over. "My shortcomings are my voice, my height, my gestures, my lack of culture and education, my frankness and my lack of personality." (Mijn tekortkomingen zijn mijn stem, mijn lengte, mijn gebaren, mijn gebrek aan opvoeding, mijn brutaliteit en mijn gebrek aan persoonlijkheid).

Tot diep in de tachtig blijft Aznavour optreden. In 2006 begint hij aan zijn afscheidstournee en blijft daarmee reizen en zingen tot het einde onomkeerbaar is.

Op 13 november 2016 had VRT NWS voor het laatst een uitgebreid gesprek met Aznavour. Dat kan u hieronder integraal herbekijken:

Videospeler inladen...
Videospeler inladen...

Meest gelezen