Prinses Beatrix gekscherend met de acht kleinkinderen.

Prinses Beatrix wordt 80: het enthousiasme van een actieve gepensioneerde

De Nederlandse prinses Beatrix viert vandaag haar 80e verjaardag. Op 28 januari 2013 kondigde ze na 33 jaar koningschap haar troonsafstand aan. Drie maanden later was het zover: oudste zoon Willem-Alexander nam de fakkel over. Maar wie dacht dat de gewezen koningin op haar lauweren zou rusten, heeft het grondig mis: Beatrix smijt zich nog altijd met het enthousiasme van een actieve gepensioneerde. Wat ze doet, doet ze van harte en nu meer dan ooit ontspannen.

Gisteren en vandaag gaf de Rijksvoorlichtingsdienst enkele nieuwe foto's vrij van de jarige prinses (de titel van koningin verloor ze na haar troonsafstand) en je merkt onmiddellijk dat Beatrix géén haar is veranderd (zie foto onder en boven).

RVD/Jeroen van der Meyde

Ze viert vandaag gezellig in huiselijke kring met haar geliefden, zaterdag volgt pas een "feestje" op het paleis op de Dam. Maar veel details zijn daarover nog niet uitgelekt. Vorige week kreeg ze nog een bos van 80 rode rozen aangeboden na een symposium van een interreligieus netwerk in Utrecht en het publiek zong spontaan uit volle borst "Lang zal ze leven". Ze blijft geliefd en vooral actief.

Geen verplicht nummertje: oprechte interesse

Het werkbezoek aan Utrecht was een van de twee bezoeken die de prinses vorige week aflegde, volgende week opent ze de tentoonstelling "Utopia" in Museum Beelden aan Zee. Het geeft mooi weer hoe haar agenda netjes gevuld blijft. Vergeet niet dat ze een plichtsbewuste beschermvrouw is/blijft van ruim 60 organisaties en stichtingen.

Ook bij officiële aangelegenheden staat ze er. Bij de traditionele nieuwsjaarsontvangsten staat Beatrix telkens koning Willem-Alexander en schoondochter Máxima bij, en ze woont de wekelijkse vergaderingen op werkpaleis Noordeinde bij. Dat gaat makkelijk met een optrekje in de buurt. Tegen buitenlandse reizen zegt ze ook geen "nee". Ze trok in maart vorig jaar voor drie dagen naar Aruba (foto) waar ze de Universiteit bezocht en in debat ging met leden van het jeugdparlement.

Wat telkens opvalt is dat de prinses zeer geïnteresseerd is en als het ware opgaat in de gesprekken met mensen van allerlei pluimage. Het is geen lijstje dat ze zomaar afwerkt. Geen verplicht nummertje. Het is van harte. Nu ze niet langer koningin is, kan ze uiteraard de bezoeken uitkiezen. Ze gaat voor wat haar écht interesseert, met een voorliefde voor dans en cultuur.

Het aantal openbare activiteiten is de laatste jaren wel geminderd: in 2017 woonde ze 28 bijeenkomsten bij, in 2014 waren er dat nog 63 (rekende de NOS uit). De leeftijd eist wellicht zijn tol. Hoewel door de Rijksvoorlichtingsdienst niet bijster veel gecommuniceerd wordt over haar gezondheidstoestand, buiten een paar nieuwe knieën dan. Ze stapt alvast vlotter dan onze eigen koning Albert die regelmatig een stok nodig heeft als houvast.

De perfecioniste kan zich ontspannen

Waar Beatrix ervaren werd als dé grote perfectioniste kan ze dat imago sinds de troonsafstand meer van zich afschudden. Dat zeggen althans Nederlandse kenners. "De prinses van nu teert op jarenlange ervaring, zonder de zwaarte van het ambt. Ze kan ontspannen, want Willem-Alexander doet het goed", aldus Vorsten-hoofdredactrice Justine Marcella in het Nieuwsblad.

Dat ziet ook historicus Geert Mak in de Beatrix-documentaire vanavond op NPO 1: "Allerlei plichtplegingen hoefde ze opeens niet meer te doen. Veel daarvan viel weg en mijn indruk is dat ze dat als een grote opluchting heeft ervaren."

Thuis lekker boetseren en beeldhouwen

Naast het werk heeft Beatrix natuurlijk een privéleven. Ze is al bijna 16 jaar weduwe van prins-gemaal Claus, maar vult die leemte op met hobby's en kleinkinderen. De prinses woont al vier jaar op kasteel Drakensteyn waar ze ook al in de jaren 60 en 70 woonde met Claus en haar opgroeiende zonen, Willem-Alexander, Johan Friso en Constantijn. Daar doet ze aan beeldhouwen en boetseren (donderdag blijkt haar vaste dag). Ook paardrijden gaat haar nog goed af, ze geniet van vakanties met vriendinnen in Italië (Beatrix heeft vastgoed in Toscane) en ze slaat geen winter over in Lech (Oostenrijk).

Beatrix heeft intussen acht kleinkinderen, haar oogappels die haar "Amma" noemen. Ze verwierf een prominente rol in de levens van gravinnen Luana en Zaria, de dochters van haar overleden zoon Friso en schoondochter Mabel. Zo vliegt ze regelmatig naar Londen om hen te bezoeken of de meisjes houden logeerpartijtjes bij oma.

Beatrix onderhoudt ook haar contacten met internationale royal-vrienden, zoals de Spaanse koningin Sofia en ex-koning Constantijn van Griekenland. De prinses was vorig jaar een erg graag gezien gaste op het verjaardagsdiner van de Noorse koning Harald en zijn vrouw Sonja. Ze werd daar geïnterviewd en gierde het uit toen ze een complimentje kreeg over haar uiterlijk en outfit. Beatrix zoals u haar vast zelden zag: