Videospeler inladen...

Marc Van Eeghem overleden: gretige en hyperactieve theater-, film- en tv-acteur

De Vlaamse acteur Marc Van Eeghem heeft op 57-jarige leeftijd de strijd tegen kanker verloren. Het aantal televisieseries waarin Marc Van Eeghem meespeelde is onvatbaar. Het grote publiek kent hem van grote en kleine schermen, maar Van Eeghem was toch op de allereerste plaats verknocht aan het theater. Hij genoot van het directe contact met een levend publiek in een schouwburg. Ook tijdens zijn ziekte stond hij nog op de planken. Vlaanderen verliest een van zijn beste en meest actieve acteurs.

Dat hij van Zeebrugge was en uit een gezin met vijf zonen kwam, dat zullen we geweten hebben. Hun vader overleed toen Marc veertien was, in 1974.  De voortdurende verwijzingen naar zijn zeven jaar oudere broer Kurt, die in zekere zin het pad effende voor Marc, daar wilde hij liever niet te veel aandacht aan besteden. Terecht.

Theater op de eerste plaats

Na Studio Herman Teirlinck, waar hij in 1983 afstudeerde, zat Marc Van Eeghem niet lang stil. Meteen begon hij te spelen, hoofd- en bijrollen, in kleine en grote theaters, bij officiële en vernieuwende gezelschappen, tot in Nederland. Een van zijn eerste opgemerkte prestaties was in "Platonov" van Tsjechov in Gent. In 2017 deed hij voor Olympique Dramatique een vrije bewerking van "Risjaar Drei" van Shakespeare. Hij speelde ook bij Arca, de Tijd, Het zuidelijk toneel, Toneelhuis, DAS-theater en 't Arsenaal. Daar bracht hij grote repertoirestukken, al of niet grondig aangepakt zoals "Hamlet vs Hamlet", of compleet nieuwe experimentele ad hoc-stukken.  

Videospeler inladen...

En toch bezorgt theater mij meer stress, het is live, je kan je tekst niet opnieuw zeggen, het publiek wacht niet, ik vraag mij vaak af: waarom doe ik dit eigenlijk?  

Film en televisie

Een erg jonge Marc Van Eeghem was kort te zien als boerenknecht in "De Leeuw van Vlaanderen" van Hugo Claus. Hoewel hij al afgestudeerd was, en in de twintig, zag hij eruit als een snaak van vijftien. In "Het gezin Van Paemel" speelde hij de boerenzoon die rijkswachter wordt maar deserteert als hij op betogende arbeiders moet schieten. Van Eeghem had toen nog een leuk ietwat rossig vol kapsel. Ook in "Hector", "Daens" en "Wildschut" had hij een opvallende bijrol.  En in "Café Derby", "De parelvissers", "Het varken van Madonna" en "Firmin".

Videospeler inladen...

Het is een wat ironische speling van het lot dat de authentieke theaterman Marc Van Eeghem populair werd met zijn televisiewerk. Er zijn weinig series de voorbije twintig jaar op VRT en VTM waarin hij niet opduikt. En altijd met inzet en overtuiging, met kracht en talent.   

Videospeler inladen...

Zijn laatste serie was "Tytgat Chocolat" op Eén. Daarin speelde hij Lode, de depressieve broer van Wim Opbrouck, die in zijn chocoladebedrijf mensen met het syndroom van Down een kans geeft. Logisch dat Van Eeghem die rol kreeg, na zijn enigszins gelijkaardige prestatie in "Katarakt". Ook in "Safety first", "Loslopend wild" en "Danni Lowinski" maakte hij zijn opwachting, en kwam hij grappig uit de hoek. En diametraal anders, heel ernstig, was zijn bijdrage aan "In Vlaamse velden". Speurdersverhalen als "Witse", "Flikken" (al of niet in Maastricht), "Zone Stad", "Code 37" en "Aspe" lagen hem. Als onderzoeksrechter De Decker ging hij in "Het goddelijk monster", naar de trilogie van Tom Lanoye, helemaal los.  

Videospeler inladen...

Slechteriken, goede brave mensen en dramatische losers

"De Ronde" was een caleidoscopisch meesterwerk van Jan Eelen, een Vlaamse tranche de vie, met Van Eeghem als egoïstische medereiziger in het vipbusje tijdens de Ronde van Vlaanderen. Die rol sloot wat aan bij zijn werk in "Windkracht 10". "De Kavijaks" op VTM lag hem prima, misschien omdat het bijna een Zeebrugs verhaal was, een thuiswedstrijd. In "De Matroesjka's" kon hij zijn kwaadaardigheid volop uitleven. Erg grappig vond ik hem als de roodharige IT-deskundige van Synalco in "Het eiland", opnieuw van Jan Eelen, die zich opwindt als Michel Drets een mail "aan allen" stuurt. Groot gelijk. Ook in het knotsgekke kinderfeuilleton "Kulderzipken'' van Matthijssen was hij raak getypecast. En als de aarzelende snoeverige vader van de hoofdpersoon in "Terug naar Oosterdonck" is hij helemaal onvergetelijk, zeker als hij een nieuwe Flandria-brommer heeft gekocht.    

Videospeler inladen...

Niet zomaar de broer van...

Marc vond het niet leuk als hij naar voren werd geschoven als de broer van Kurt Van Eeghem. De twee deden totaal andere dingen, het succes van de ene heeft niets met de populariteit van de andere te maken. En omgekeerd. Kurt volgde het werk van zijn zeven jaar jongere broer wel op de voet, en raakte tot tranens toe ontroerd bij bepaalde rollen. En Marc bewonderde het vlotte presentatietalent van Kurt.    

Kurt is de beste quizmaster van het land; en ik doe iets in theater en film.

Verdoeme toch!

In 2010 kreeg Marc Van Eeghem, op tournee in Frankrijk, te horen dat hij prostaatkanker had. Toen hij wat bekomen was van dat verschrikkelijke nieuws, getuigde hij vrijmoedig en eerlijk over wat kanker met hem deed. In tegenstelling tot veel andere patiënten bleef hij wel grosso modo dezelfde man. De ziekte liet zich niet uitschakelen, welke behandeling of chemotherapie Marc ook volgde, maar alles bleef voldoende onder controle om nog te acteren. Hij kon niet anders.  

Ik heb nooit met zoveel plezier mijn vak gedaan als nu, het is een loutering, een uitlaatklep.  

Marc Van Eeghem is een acteur die zich helemaal heeft gegeven. Het Vlaamse theaterlandschap is niet meer wat het was. En alle televisiekijkers zullen zijn levendige, baldadige, luidruchtige, gevoelige, en grappige vertolkingen missen.   

Meest gelezen