Videospeler inladen...

Heel Holland rouwt: zangeres en presentatrice Martine Bijl (71) is overleden

Martine Bijl, eeuwig een meisje, is overleden op haar 71e. Ze was ontzettend geliefd in Nederland en ook in Vlaanderen, toen we nog naar de Nederlandse tv keken. Bekende liedjes van haar zijn "De makelaar van Schagen" en "Bloemendaalse bos". Ze presenteerde "Heel Holland bakt", maar werd in 2015 getroffen door een hersenbloeding. Daarna schreef ze nog een boek over haar revalidatie. Martine Bijl overleed donderdag in het bijzijn van haar familie; het nieuws is nu pas verspreid. 

"Zie ik jou op televisie, hang ik altijd aan de buis. Aan je beeld en aan je lippen, want dan heb ik jou in huis." Het zijn de eerste zinnen van het nummer "Martine" van Louis Neefs, die in 1979 een duidelijke muzikale ode bracht aan zijn "favoriete Nederlandse presentatrice". Het bewijs dat haar populariteit niet stopte aan de grens met Nederland.

Lees verder onder het videofragment:

Martine Bijl startte haar carrière toen ze amper 16 jaar was, ze werd "ontdekt" door Willem Duys. Na enkele minder bekende nummers brak ze een jaar later al door met de liedjes"De makelaar van Schagen" en "Bloemendaalse bos". Al snel werd ze als een van de belangrijkste kleinkunstzangeressen gezien.

Lees verder onder het filmpje:

In 1977 bracht ze met "Limburgs klaaglied" een parodie op de carnavalsliedjes. Enkele jaren later zong ze samen met Simone Kleinsma, Robert Paul en Robert Long het nummer "Vanmorgen vloog ze nog".

Ook bekend is "Hoe zou 't met Rosa zijn?" uit 1980, het verhaal over een boerin met vakantie in Tirol die voortdurend aan haar koeien denkt: "Roza, Jacoba en Annie II".

Lees verder onder de video:

Sprookjes van De Efteling

De teksten van de nummers waren voor Bijl steeds het belangrijkste. Ze schreef kinderliedjes en kinderboeken, waaronder "Elfje, twaalfje" en "Sprookjes van de Efteling". Ze bewerkte ook de verhalen van Hans Christian Andersen. Daarnaast vertaalde ze een groot aantal theaterstukken en musicals.

Kind aan huis op de buis

Martine Bijl was niet weg te slaan van de Nederlandse televisie.  Ze  presenteerde onder meer "Dinges" en speelde in "Het zonnetje in huis". In de jaren 60 en 70 was ze een van de vaste panelleden in het populaire quizprogramma "Wie van de drie", samen met onder meer acteur-schrijver Albert Mol en filmregisseur Kees Brusse. Voor haar televisiewerk kreeg ze in 1980 de Gouden Televizier-Ring.

Lees verder onder de video:

Martine Bijl, getrouwd met tv-presentator Berend Boudewijn, was heel populair in Nederland en ook in Vlaanderen, toen veel mensen hier nog naar de Nederlandse televisie keken, in de jaren zeventig.

In een interview met Sonja Barend zei ze ooit dat ze als zestienjarige werd bekeken als een "zingende gymnasiaste, een doktersdochtertje. In sommige linkse kringen werd ik als een trutje gezien." Later kon ze dat "lief blondje"-imago wat relativeren. 

Heel Holland bakt

In 2015 werd Martine Bijl getroffen door een hersenbloeding, net op het moment dat haar kijkcijferkanon "Heel Holland bakt" werd uitgezonden, waarin ze de rol van gastvrouw speelde, zoals Wim Opbrouck in de Vlaamse versie van "Bake Off".

Alle beelden waren al ingeblikt, maar de laatste aflevering kon Bijl niet meer zelf inspreken. Ze werd opgevolgd door André van Duin. Sinds haar hersenbloeding verbleef Martine Bijl in een revalidatiecentrum. Over haar moeizame herstel en depressies schreef ze nog een openhartig en spraakmakend boek: "Rinkeldekink".

Lees verder na de video:

Nog dit: jarenlang was Martine Bijl het gezicht van de reclamespotjes van de Nederlandse groentefabrikant Hak, waar ze wijdbeens in velden vol prei of spinazie stond, met een bokaaltje in de hand. In 2013 nam ze afscheid van Hak, met een bijzonder filmpje:

Het Nederlandse publiek en haar collega's uit de tv- en muziekwereld reageren bedroefd en prijzen haar eenvoud, haar geestige teksten en haar scherpe humor. "Ze was een alleskunner," zegt André van Duin.

Beluister hier een compilatie van enkele liedjes van Martine Bijl:

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen