Video player inladen...

Vlaamse zanger Paul Severs (70) overleden

De Vlaamse zanger Paul Severs (70) is overleden. Dat meldt zijn zoon Christophe op Facebook. Severs is bekend van hits als “Ik ben verliefd op jou” en “Zeg 'ns meisje”. Hij was meer dan 50 jaar actief in de Vlaamse showbizz. Sinds 12 maart lag hij in het ziekenhuis na een hartaanval. 

"Vandaag, dinsdag 9 april, is mijn vader, grootvader van Eline en Maxim, broer van 6, eeuwige teamgenoot en enige liefde van mijn moeder heengegaan." Met die woorden maakt Christophe Severs om 16.43 uur vanavond op Facebook het nieuws van de dood van zijn vader Paul Severs bekend.

Paul Severs boekt als tiener zijn eerste successen bij de groep The Criminals, een lokaal orkestje in Halle waar hij de leadzanger wordt. Zijn grote voorbeelden zijn The Shadows, Cliff Richard en Buddy Holly. De groep krijgt steun van broeder Pax van de paterskerk in Halle. Hij stelt een repetitielokaal ter beschikking en treedt op als hun manager.

Op aanraden van broeder Pax gaan ze auditie doen bij muziekproducer Jean Kluger. Die ziet wel iets in de jonge leadzanger van de groep en wil met hem verder gaan in het Nederlands. In 1966 brengen Paul Severs en The Criminals een eerste single uit, "Geen wonder dat ik ween". De zanger is dan 18 jaar oud en heeft het nummer zelf gecomponeerd. Aanvankelijk breekt het geen potten. 

Een paar jaar later gaat Severs in zee met producer en impresario Sylvain Tack die voor hem de platenfirma Start opricht (later Gnome). Er komen singles uit, zoals "Catharina", "Jenny my girl" en "Hey baby".  

Paul Severs vertelt over de beginjaren van zijn carrière in "Villa Vanthilt" (2011):

Video player inladen...

In 1970 volgt de grote doorbraak met het nummer “Ik ben verliefd op jou”. Met 120.000 verkochte exemplaren wordt het zijn grootste hit. Het lied heeft ook succes in het buitenland met de Engelstalige versie van Octopus, met Paul Michiels, en de Franstalige versie van Crazy Horse. In 2009 wordt “Ik ben verliefd op jou” opgenomen in de Eregalerij van de Vlaamse Muziek van Radio 2.

Paul Severs zingt "Ik ben verliefd op jou" tijdens de huldiging in de Eregalerij van Radio 2 in 2009:

Video player inladen...

Daarna volgen de hits elkaar snel op, zoals "Irina", "Vaarwel en tot weerziens" en "Liefste meisje". Een tijd wordt hij, samen met Willy Sommers, beschouwd als de mogelijke opvolger van Will Tura. De single “Geen wonder dat ik ween” wordt opnieuw uitgebracht en scoort nu wel in de hitlijsten. Met het katholieke koor Eigentijdse Jeugd gaat hij even de religieuze toer op. Het nummer "Ieder mens" is dan vaak te horen in alternatieve misvieringen. 

In 1973 trouwt Paul Severs met zijn jeugdvriendin Paulette. Hij is dan zo'n vedette dat het huwelijk op tv komt. Tijdens de plechtigheid zingt hij live “Ik heb je lief”, een nummer dat hij speciaal voor Paulette geschreven heeft. 

Bekijk hier de tv-reportage van het huwelijk van Paul Severs in 1973:

Video player inladen...

Halverwege de jaren 70 neemt zijn populariteit wat af, maar hij blijft singles uitbrengen en optreden. Dankzij radio Mi Amigo, de vrije radio van zijn manager Sylvain Tack, blijft hij onder de aandacht. Ook zijn fans blijven hem trouw.

In 1980 weet hij een nieuw platencontract te versieren bij Johnny Hoes, maar pas in de jaren 90 krijgt zijn carrière een tweede adem. Dankzij de komst van VTM en “Tien om te zien” krijgt de Vlaamse muziek opnieuw een breed forum. Severs scoort in 1991 opnieuw een hit met “Zeg ‘ns meisje” en een jaar later met “Oh little darling”. Hij bouwt ook een succesvolle carrière uit in Wallonië, waar de Franstalige versie van “Zeg ‘ns meisje”, getiteld “Toutes les filles”, een nummer-1 hit wordt. 

Paul Severs zingt zijn hit "Zeg 'ns meisje" in het programma "Baraka" in 1991:

Video player inladen...

In 2015 viert Paul Severs zijn 50-jarig jubileum als artiest. Aan zijn pensioen denkt hij nog niet. Hij blijft optreden en brengt het album “Een avond met Paul Severs” uit, dat zijn laatste zal worden.

Op 12 maart 2019 krijgt hij een hartaanval tijdens een fietstocht. Hij wordt in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht. Alle optredens worden afgezegd. De dokters houden hem eerst in een kunstmatige coma. Nadat hij is ontwaakt, gaat zijn situatie op en af. Hij glijdt nog twee keer in coma. Gisteren omschrijft zijn zoon de situatie als uitzichtloos. Een dag later komt het bericht dat hij overleden is.

De cast van de populaire Ketnetreeks "#LikeMe" bracht onlangs hun versie van "Zeg 'ns meisje" bij "Van Gils & Gasten" op Eén:

Deze video is niet meer beschikbaar. We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.

Paul Severs zingt "Geen wonder dat ik ween" in het tv-programma "De laatste show" in 2007. Het nummer is dan de titelsong van de film "Firmin": 

Video player inladen...

Bekijk hieronder een overzicht van de carrière van Paul Severs:

Video player inladen...

Meest gelezen