Videospeler inladen...

Queen of Soul Aretha Franklin (76) is overleden

In Amerika is soullegende Aretha Franklin op 76-jarige leeftijd overleden. De zangeres was al een tijd ernstig ziek. Ze was een van de belangrijkste Amerikaanse zangeressen. Vanaf de jaren 60 werd ze bekend met hits als "Respect" en "Think". In haar carrière won ze maar liefst 18 Grammy Awards. 

Aretha Franklin wordt op 25 maart 1942 geboren in Memphis, als dochter van een Baptistische dominee. Ze groeit op in Detroit en in het koor van de kerk van haar vader,  de New Bethel Baptist Church, begint Franklin op zeer jonge leeftijd aan haar zangcarrière.

Als Franklin veertien is, wordt ze voor de eerste keer moeder van een zoontje. Clarence wordt genoemd naar zijn vader. Een jaar later krijgt ze opnieuw een zoon, van een andere vader, Edward. Haar grootmoeder voedt de jongens op omdat Franklin haar carrière aan het opbouwen is.

In 1960 trekt ze, met de steun van haar vader, naar New York. Haar demo komt tot bij John Hammond, die eerder al Billie Holiday heeft ontdekt. Hij zorgt ervoor dat Franklin een contract kan sluiten met Columbia Records. Haar eerste single "Today I sing the blues" wordt in 1960 gelanceerd en een jaar later komt haar debuutalbum "Aretha" uit.

(Lees verder onder de video.)

Queen of soul

Begin jaren 60 scoort Franklin al met nummers als "Rock-a-bye your baby with a dixie melody" en "Operation heartbreak". Een echte hitmachine is ze in die tijd nog niet. Al noemt een radio-dj in Chicago haar wel al "the new queen of soul".

In 1961 trouwt ze, tegen de zin van haar vader, met Ted White. Hij zal later de rol van manager overnemen van Franklins vader. Hun zoon Ted Junior wordt in 1964 geboren. Volgens vrienden van de familie zou White Franklin fysiek mishandelen. In 1966 beslist haar echtgenoot dat ze weg moet gaan bij het label Colombia Records. Ze tekent bij haar nieuw label Atlantic Records.

(Lees verder onder de foto.)

1973 AP

Respect

In april 1967 verschijnt Franklins tweede single bij het Atlantic-label. "Respect" is een nummer dat oorspronkelijk opgenomen was door een andere soullegende, Otis Redding.

"Respect" wordt ook het lijflied van de Civil Rights Movement. Franklin wordt vaak genoemd als "de stem van de zwarte Amerikanen". Ze neemt zelf nooit actief deel aan demonstraties, maar haar vader is goed bevriend met Martin Luther King en zij gebruikt haar stem en faam om volk te lokken.

(Lees verder onder de video.)

In 1968 wint ze twee Grammy Awards voor "Respect". Het succes zet zich voort. Ook "Think", een feministisch nummer, scheert hoge toppen en scoort in verschillende hitlijsten. Franklin wordt de tweede zwarte beroemdheid, na Martin Luther King, die op de cover van Time-magazine staat.

(Lees verder onder de video.)

Persoonlijke en professionele moeilijkheden

Op persoonlijk vlak gaat het haar heel wat minder voor de wind. Haar huwelijk met Ted White barst en eind 1968 kondigt ze haar scheiding aan. Ze heeft een knipperlichtrelatie met haar roadmanager, Ken Cunningham. Samen hebben ze ook een zoon, Kecalf, genoemd naar de initialen van Franklin en Cunningham.

Vanaf 1976 gaat het ook minder goed met haar carrière. Voor het eerst in 8 jaar wint ze geen Grammy's meer, ze is niet meer de best verkopende Atlantic-artiest en haar album "Sweet passion" wordt een commerciële en artistieke flop. Franklin besluit haar contract bij Atlantic Records, waar ze twaalf jaar voor werkt, niet meer te verlengen. Ze sluit zich aan bij Arista Records.

(Lees verder onder de foto.)

AP1989

Comeback

In 1980 lijkt haar carrière voorbij, totdat ze een cover maakt van de Doobie Brothers-hit "What a fool believes". Vlak daarna speelt ze een rol in de filmklassieker "The blues brothers".

(Lees verder onder de video.)

Franklin stapt uit de spotlights omdat ze op persoonlijk vlak wat tegenslagen te verwerken heeft. Haar vader is gestorven en zelf is ze betrokken in een vliegtuigongeval waardoor ze agorafobie krijgt.

In 1985 brengt Franklin de plaat "Who's zoomin' who?" uit. Het wordt deze keer wel een succes maar dat blijft niet duren. Door veranderingen in de r&b-wereld worden haar volgende albums maar matig ontvangen. Ook op persoonlijk vlak volgen de tegenslagen elkaar op: ze scheidt van haar tweede man, acteur Glynn Turman, en ze verliest een broer (tevens ook manager) en een zus aan kanker.

Legende

Voor haar hele carrière krijgt ze een aantal mooie awards. Naast de vele Grammy's voor beste r&b-zangeres, ontvangt ze in 1991 een Grammy Legend Award en in 1994 een Lifetime Achievement Award. In 1997 krijgt ze als eerste vrouw een plaats in de Rock and Roll Hall of Fame. Twee jaar later ontvangt ze de hoogste Amerikaanse kunstonderscheiding, de National Medal of Arts.

In 2009 zingt ze op de inhuldiging van president Barack Obama.

(Lees verder onder de foto.)

AP2009

In december 2010 wordt bekend dat er bij de zangeres alvleesklierkanker is vastgesteld. Na veel gespeculeer van de pers, laat de zangeres weten dat ze de ziekte heeft overwonnen. Ze wil zich terug volledig concentreren op haar carrière. Dat bewijst ze door in 2011 het album "A woman falling out of love" uit te brengen.

In 2014 verschijnt het album "Aretha Franklin sings the great diva classics" met tien covers van bekende vrouwelijke artiesten. Vooral Franklins versie van "Rolling in the deep" van Adele scoort goed. In 2017 kondigt de zangeres haar pensioen aan, nadat ze nog een laatste album "A brand new me" had uitgebracht samen met "The royal philharmonic orchestra".

Ook kondigt ze nog een kleine reeks afscheidsconcerten aan, al moet ze die later grotendeels annuleren door gezondheidsproblemen. Deze week werd bekend dat haar gezondheidstoestand erg verslechterd was. Haar familie riep om om voor haar te bidden en op sociale media lieten veel artiesten weten dat ze in gedachten bij de La Franklin waren.

Bekijk hieronder haar levensverhaal in video:

Videospeler inladen...

Meest gelezen