Video player inladen...

Amerikaanse actrice en zangeres Doris Day is overleden

De Amerikaanse actrice Doris Day is overleden. Dat meldt haar stichting. Ze werd 97 jaar. Doris Day kan een prachtige carrière op haar naam schrijven. Ze speelde de hoofdrol in heel wat klassiekers en heeft mogen acteren met knappe tegenspelers als Clark Gable. Maar privé heeft ze heel wat tegenslagen moeten verwerken.

In Cincinnati, Ohio, ziet op 3 april 1922 Doris Day het levenslicht als Doris Mary Ann von Kappelhoff. Haar moeder noemt haar naar haar favoriete actrice uit de stille film "Doris Kenyon". Doris is de jongste van drie, maar heeft één broer niet gekend, omdat hij al was overleden voor ze werd geboren.

Doris erft niet alleen de naam van haar moeders idool. Ze is ook erg aangetrokken door muziek en dans, kijkt op naar sterren als Ginger Rogers, en vormt zelfs een dansduo met iemand waar ze in de buurt vaak mee optreedt. Maar aan haar danscarrière komt al snel een einde. Als jonge tiener raakt ze betrokken bij een auto-ongeval, waarbij ze haar benen zo verwondt dat ze een lange revalidatie voor de boeg heeft en ze nooit meer zal kunnen dansen.

Tijdens de revalidatie is ze aan de radio gekluisterd en, als dochter van een muziekleraar, neemt ze zanglessen. Ze is een fan van Ella Fitzgerald en ook dat stimuleert haar om haar stem te oefenen. Als ze zeventien is, begint ze plaatselijk op te treden met de lokale bandleider Barney Rapp. Rapp vindt de naam von Kappelhof weinig sexy en denkt dat die niet zal aanslaan bij het grote publiek. Onder zijn invloed verandert ze haar naam in "Day", naar het liedje "Day after day".

(Lees verder onder de foto.)

1957 AP

Doris Day zingt bij bigbands, bij onder meer Bob Crosby en Les Brown. Ze stapt intussen in het huwelijksbootje met trombonist Al Jordan, waarmee ze haar eerste en enige kind krijgt, Terry. Maar het huwelijk houdt niet lang stand en vanaf 1947 gaat ze ook op werkvlak de solotoer op. In 1948 scoort ze een hit met "Love somebody", een duet met Buddy Clark. In de jaren 50 is ze vaak terug te vinden in de hitparade met nummers als "My love and devotion" en "Let’s walk that a-way". Haar succes leidt tot de scheiding van haar tweede man, George Weidler.

Door een uitnodiging om te zingen op een Hollywoodfeestje wordt ze ontdekt door de filmindustrie en schopt ze het tot koningin van de romantische komedie. Ze speelt de hoofdrol in films als "Tea for two", "By the light of the silvery moon" en haar persoonlijke favoriet "Calamity Jane".

In 1951 trouwt ze met haar manager Marty Melcher. Dankzij zijn onderhandelingen krijgt ze samen met James Stewart een rol in "The man who knew too much" van Alfred Hitchcock. Het nummer "Que sera, sera (what will be, will be)" wint een Oscar voor de beste song. Later geeft ze toe dat ze het nummer zelf eerst maar niets vindt. In de jaren 50 en 60 speelt ze samen met grote tegenspelers als Clark Gable en Cary Grant de sterren van de hemel op het witte doek.

Zenuwinzinkingen en bankroet

Als haar derde man en manager, Marty Melcher (foto onder), in 1968 plots sterft, ontdekt ze hoe hij samen met zijn zakenpartner haar inkomsten slecht heeft beheerd, waardoor ze met zware schulden achterblijft. Voor Doris Day breken moeilijke tijden aan, waarbij ze de ene zenuwinzinking heeft na de andere.

(Lees verder onder de foto.)

Marty Melcher en Doris Day
1954 AP

Day is bankroet en begint televisiewerk aan te nemen om haar rekeningen te kunnen betalen. Zo komt er "The Doris Day Show". Het duurt jaren voor de rechtbank een uitspraak doet in het proces dat ze heeft aangespannen tegen de zakenpartner van haar man. Uiteindelijk beslist de rechter dat de actrice een bedrag van 20.000.000 dollar schadevergoeding krijgt, maar het is niet bekend of ze die som ooit heeft ontvangen.

In 1976 trouwt Doris Day voor de vierde keer met een man die 12 jaar jonger is dan zij, maar ook dit huwelijk is geen lang leven beschoren. De man klaagt erover dat ze het gezelschap van haar honden meer op prijs stelt dan het zijne en in 1981 gaat het paar uit elkaar. Midden jaren 70 kondigt Day aan dat ze met pensioen gaat als actrice en schrijft ze haar mémoires. Het toeval wil dat haar buurvrouw op dat moment, de actrice is naar wie ze genoemd werd, Doris Kenyon.

Op de set van de film "The man who knew too much" ziet ze hoe slecht de kamelen, geiten en andere dieren van de film worden behandeld en haar levenslange toewijding om dierenmishandeling te voorkomen, begint daar. Samen met haar enige zoon Terry opent ze op latere leeftijd een diervriendelijk hotel in Carmel, Californië. In 2004 krijgt ze een zware klap te verwerken als Terry na een lange strijd sterft aan huidkanker. Ze legt zich nog meer toe op haar werk om te zorgen voor het welzijn van dieren en het verdedigen van dierenrechten.

Doris Day blijft een schare trouwe fans hebben. Tot op de dag van haar dood wordt haar verjaardag door hen gevierd. Het lokale radiostation wordt telkens overspoeld door berichten en verzoeknummers voor haar verjaardag. Ze is en blijft een icoon.

Bekijk hieronder een terugblik op de carrière van Doris Day:

Video player inladen...

Meest gelezen