FOTO: Dirk Annemans creative commons - Dirk Annemans

Willy Willy (59) overleden, doorgroefde gitarist van onder meer The Scabs

Willy Lambregt (Willy Willy), onder meer bekend van The Scabs, is overleden. Nadat hij als kind een speelgoedgitaar had gekregen, liet het instrument hem niet meer los. Hij speelde akoestische en elektrische gitaar bij verschillende groepen, The Scabs vooral, maar ook in de Oostendse punkband Revenge 88, Vaya Con Dios, Arbeid Adelt! en zijn eigen formaties The Voodoo Band en Willy@LaFayette. In 2018 nam hij zijn laatste cd op, "Vampire with a Tan".  In augustus zou hij 60 worden.

Willy Lambregt zag het levenslicht in Oostende, de stad van Ensor en Spilliaert, tijdens de warme zomer van 1959. Ooit volgde hij godsdienstles in dezelfde klas als Wendy Van Wanten. Op zijn 16e hield hij de school voor bekeken en ging hij werken in een vleesfabriek. Zo had hij minder kopzorgen en meer tijd om zich helemaal aan zijn passie te wijden, de gitaar. In zijn beginjaren als muzikant bij Revenge 88 was Willy Willy een pure punker. Arno Hintjens, ook van Oostende, droeg het TC-Matic-nummer "Willie Willie" aan hem op. Willy speelde trouwens heel eventjes mee in de clip, de man met de revolver.  

Van Arbeid Adelt naar Vaya Con Dios

De eerste groep van Willy was Revenge, met wie hij 2 singles opnam. In de jaren 80 verhuisde hij van de kust naar Brussel en verving hij Luc Van Acker bij Arbeid Adelt, het vehikel van Marcel Vanthilt. Hij stond mee aan de wieg van Vaya Con Dios, met zangeres Dani Klein, en hij nam hun eerste hit op: "Friend of Mine". Ook op "Stroom" van Marcel Vanthilt en Dani Klein is hij fors te horen. 

Van punk naar rock-'n-roll

Willy kwam toch maar echt tot volle muzikale ontplooiing bij The Scabs, waar hij van 1985 tot 1995 gitarist was en naast Guy Swinnen, het tweede gezicht van de groep. Met zijn lange magere lijf, getaande huid, gegroefde gezicht en steil overeind staande zwarte haar was hij een opvallende verschijning. 

Hij loodste The Scabs van punk naar rock-'n-roll, en kreeg het imago van de Vlaamse Keith Richards. Op 6 cd's van The Scabs speelt hij gitaar, dus ook op de hits "Hard times", "Don't you know", "Robbin' the liquor store", "Nothing on my radio", "Chrystal eyes" en "She's jivin." 

Vampire with a tan

Na The Scabs had hij nog 2 groepen: The Voodoo Band en Willy@LaFayette. In 2018 nam hij een laatste doorvoelde cd op: "Vampire With a Tan." 

Begin dit jaar was Willy Willy al erg ziek, maar hij nam toch nog deel aan de afscheidstournee van The Scabs. Hij "zat" wel hooguit de helft van het concert nog op het podium.

Willy Lambregt was een markant personage met een visie maar ook een aimabele man met een onvergetelijke kop en een eigen klank. Dat blijkt uit het verslag in "Het Journaal", waarin Willy Willy een prominente rol krijgt.  

Bekijk hier het verslag uit "Het journaal" van de start van de tournee:

Video player inladen ...

Willy Willy is het derde lid van The Scabs dat het tijdelijke voor het eeuwige ruilt. Twee bassisten van de groep zijn al overleden: Berre Bergen in 2016 en Fons Sijmons 3 jaar eerder.

Vorige week kregen The Scabs de Lifetime Achievement Award tijdens de uitreiking van de MIA's, de belangrijkste Vlaamse muziekprijzen. Guy Swinnen en de andere Scabs lieten de eer om de prijs in ontvangst te nemen aan Willy Willy. 

In augustus zou Willy Willy 60 worden. Hij overleed gisteravond thuis aan de gevolgen van kanker, omringd door zijn echtgenote en vrienden. Zijn uitvaart vindt plaats op 20 februari om 14 uur in het crematorium Siesegem in Aalst. De plechtigheid is toegankelijk voor het publiek.

Bekijk hier de uitreiking van Livetime Achievement Award aan de The Scabs op de MIA's:

Video player inladen ...
Video player inladen ...