Videospeler inladen...

Regering breidt systeem car-pass uit naar ingevoerde tweedehandswagens

De regering keurt straks de uitbreiding goed van het systeem van de car-pass. Die zal nu ook informatie vermelden over de uitstoot en de keuring van de wagen en of die aan bepaalde terugroepacties heeft voldaan. Daarnaast zullen nu ook ingevoerde tweedehandswagens een car-pass moeten hebben.

Elke keer een auto naar de garage gaat, is de garagist verplicht om de kilometerstand door te geven aan de vzw Car-Pass. Dat gebeurt ook wanneer de auto naar de keuring gaat. Als iemand z'n wagen tweedehands wil verkopen kan dus makkelijk gecontroleerd worden of de kilometerstand wel de juiste is.

"De car-pass bestaat al ruim 10 jaar en heeft ervoor gezorgd dat kilometerfraude bij de verkoop van binnenlandse tweedehandswagens nagenoeg verdwenen is", zegt minister van Consumentenzaken Kris Peeters (CD&V) . "Met de uitbreiding van  de car-pass pakken we kilometerfraude bij ingevoerde wagens verder aan."

Van de 822.576 certificaten die in 2017 in ons land zijn afgeleverd, bleek er maar in 0,19 procent van de gevallen sprake van kilometerfraude. Sinds 2016 wisselen ons land en Nederland bovendien informatie over tweedehandsvoertuigen uit, en sindsdien is de kilometerfraude met uit Nederland ingevoerde wagens met 42 procent gedaald. Peeters wil die informatieuitwisseling nu ook naar andere landen uitbreiden.

De car-pass zal voortaan ook meer informatie vermelden: de euronorm voor de uitstoot van de wagen, of het voertuig na een ongeval nog naar de keuring moet en of het voertuig aan bepaalde terugroepacties heeft voldaan. "Al die gegevens hebben een invloed op de waarde van de auto en zullen worden aangegeven door de car-pass", aldus Peeters.

Meest gelezen