Voortaan ook identiteitscontrole net voor je het vliegtuig opstapt

Vanaf vandaag moeten luchtvaartmaatschappijen die op Belgische luchthavens actief zijn een zogenoemde conformiteitscheck uitvoeren. Ze moeten de identiteitsdocumenten van passagiers vergelijken met hun instapkaart.

De maatregel gold al voor vluchten buiten de Schengenzone, maar geldt voortaan voor alle vluchten die vanuit ons land vertrekken. Op die manier willen de autoriteiten er zeker van zijn dat de persoon die aan boord van een vliegtuig gaat ook daadwerkelijk de persoon is die op de instapkaart staat vermeld.

"Het is belangrijk dat passagiers bij het reserveren van hun vlucht de naam gebruiken zoals die op hun identiteitskaart of hun paspoort vermeld wordt", zegt Kim Daenen van Brussels Airlines. "Ze gebruiken dus best geen roepnaam of koosnaam, maar alleen hun officiële naam. Is dat niet het geval, dan kunnen ze ons op voorhand contacteren om die naam te wijzigen."

De federale regering besliste al in mei om zo'n controle in te voeren. Die maakt deel uit van de zogenoemde PNR-maatregelen (Passenger Name Record), waarbij de maatschappijen 48 uur voor de vlucht en onmiddellijk na het afsluiten van de vlucht de passagiersgegevens naar het crisiscentrum moeten doorsturen. 

Meest gelezen