Zo wordt eten nog leuker: pimp uw smoothie!

Of u nu mango’s, appelen, bananen, sinaasappelen, aardbeien, bosbessen, spinazie, rode bietjes, of wat dan ook mengt met melk of ijs, het resultaat is vaak een vitaminen-rijke smoothie. Ook al ziet de pap er niet altijd even smakelijk uit. Dat verhielp Hazel Zakariya door de bovenkant te "versieren", wat dan weer heuse kunstwerkjes opleverde. Uiteindelijk komt de smoothie, hoe mooi ook, toch in haar maag terecht.

Eenhoorns, vogeltjes, een scène uit "La la land" of clown Pennywise, de 30-jarige kunstenares, woonachtig in Nieuw-Zeeland, probeert haar smoothies zo realistisch mogelijk te pimpen. Haar creaties werden de afgelopen weken opgepikt door diverse nieuwsmedia wereldwijd, waar ze ook de nodige uitleg gaf over haar passie. Dat deed ze onder meer op nieuwswebsites Daily Mail en Metro, en op lifestylewebsite Martha Stewart.

Hazel Zakariya: "De samenstelling van mijn smoothies maakt ze voedzaam en ik gebruik zoveel mogelijk verse en biologische producten. Zowel voor fruit en groenten als voor superfood-poeders. De ingrediënten mix ik eerst tot een vloeiende massa, tot een basis-smoothie. Vervolgens mix ik apart andere ingrediënten om de bovenlaag van de smoothie de nodige kleuren te geven. Die bovenlaag bewerk ik dan als een schilderij, door houten vleespinnen en tafelmessen te gebruiken."

"Het was nooit mijn bedoeling om als kunstenaar deze weg op te gaan. Het gebeurde eerder toevallig. Ooit wilde ik mijn soep afwerken met kronkelende figuurtjes. Maar dat liep af op een sisser. Toen ik dan andere producten, zoals pesto, toevoegde, lukte het me wel en slaagde ik er zelfs in een boom op de soep te maken. Ik ben dan met meer ingrediënten beginnen experimenteren en zo ontstond een combinatie van mijn 2 passies: schilderen en smoothies."

"Gemiddeld werk ik een 6-tal uren aan een smoothie. De tijdsduur hangt af van de details die ik wil bereiken. Daar ligt dan de grote uitdaging voor mij. Ooit heb ik zelfs 8 uur aan één smoothie gewerkt. Een voordeel is dat je met vloeibare elementen werkt. Indien er iets fout gaat, dan meng je het geheel en begin je opnieuw."

"Mijn hoofdjob is marktonderzoeker. Maar mijn vrije tijd gaat volledig naar mijn passie. Spelen met voedsel in een mok, zeg maar. Na mijn job wil ik vooral mijn creatieve kant botvieren. Ik spendeer er steeds meer tijd aan, omdat ik mijn liefde voor tekenen en schilderen erdoor herontdekt heb."

"Omdat ik graag eet, wordt het nog leuker iets te creëren dat eetbaar én lekker is. Bovendien ben ik er op deze manier zeker van dat ik mijn noodzakelijke portie fruit en groeten eet."

"In die smoothies zitten natuurlijk te veel lekkere dingen om niet te worden opgegeten. Mijn echtgenoot en ik beschouwen zo’n lekkernij dan ook als een dessert, als verwenmoment. Maar denk nu niet dat ik hier iedere ochtend zo’n smoothie klaarmaak."

"Die vraag krijg ik nogal regelmatig, waarom ik zoveel tijd en werk steek in iets wat we daarna 'vernielen' door het op te eten. Ik zie het als een uitdaging. Maar ook doet het mij beseffen dat het leven vergankelijk is en dat we van ieder moment moeten genieten."

Meer creaties en informatie over de ingrediënten die Zakariya gebruikt, kunt u terugvinden op haar Instagram-account.

Meest gelezen