Halle Berry: "Nog meer sexy? Ik zou mijn heup ontwricht hebben"

Niemand had ooit verwacht dat de iconische filmscène uit "Dr. No", waarbij Ursula Andress sensueel in een witte bikini en al zingend uit de zee stapt, ooit geëvenaard zou kunnen worden. Maar dat was buiten Halle Berry gerekend, die het exact 15 jaar geleden in "Die another day" met evenveel gratie overdeed. Zij het dit keer in een oranje bikini en met een dolk in de aanslag. Ook al had Berry, die net een Oscar gewonnen had voor haar rol in "Monster’s ball", aanvankelijk heel wat twijfels om zich aan de beruchte bikiniscène te wagen.

Eind november 2002 ging "Die another day" in wereldpremière, met voor de 4e en laatste keer Pierce Brosnan in de rol van James Bond en met Halle Berry als NSA-agente Jinx Johnson. "Magnificent view", concludeerde Bond, nadat Jinx het water uitgestapt was.

Supplied by Capital Pictures

Halle Berry: "Die scène was bedoeld als een hommage aan Ursula. Maar dat was niet makkelijk, want zij deed dat uit het water komen zo goed. Daarom ook dat het zo’n belangrijk moment geworden is in de geschiedenis van de Bond-films." (IGN, november 2002)

"Wie wil er rechtstreeks vergeleken worden met een andere actrice, of met wie dan ook? Die uitdaging aangaan om dat moment te doen herleven, wat uitgegroeid is tot een bepalend moment in de Bond-geschiedenis en waarbij je zonder twijfel vergeleken zal worden met het origineel, was alleszins angstaanjagend. Maar ik hoop dat ik erin geslaagd ben die scène in ieder geval te evenaren." (Indie London, november 2002)

"Ondanks de schrik om vergeleken te worden met Ursula, heb ik op een gegeven moment geoordeeld dat ik het zou doen, maar dan op mijn manier. Ik heb mijn dolk weggestoken en ben ervoor gegaan."(MovieHole, november 2002)

This content is subject to copyright.

"De zee was ijskoud. Maar ik moest het water in en dan verschillende keren er terug uitkomen. Wat ik dan ook maar deed. Vervolgens moest ik op een bepaalde manier naar het strand stappen. In de verte kon men iemand instructies horen roepen, in de zin van: "Kan je niet wat meer sexy zijn?" Iedereen die daar was kon dat horen. Ik riep naar de regisseur dat de manier waarop ik het deed, dat dat het meest sexy was wat er voor mij haalbaar was. Ik zou mijn heupgewricht geforceerd hebben, mocht ik mezelf nog meer sexy gemaakt hebben." (Mirror, augustus 2013)

"Jinx is een vrouw die erg bewust is van haar seksualiteit. Bovendien weet ze hoe die het best te gebruiken. Voor haar is dat bijna een wapen. Het feit dat ze daarnaast mag samenwerken, écht samenwerken, met James Bond, was voor mij nog meer reden om mijn tanden in die rol te zetten. Zij is ongetwijfeld een aanwinst voor James Bond." (MovieHole)

This content is subject to copyright.

"Ik vind het vooral plezant dat Jinx een volgende stap is in de evolutie van de Bond-girls. Keer na keer worden ze een beetje sterker, een beetje slimmer en op een gelijkwaardiger manier verbonden met James Bond zelf. Terwijl ze intussen hun verleidelijke aard behouden. Tegenwoordig zijn die vrouwen niet alleen even slim, maar fysiek ook even sterk als Bond. Wat kan er beter zijn dan een Bond-girl te spelen die een evenknie van Bond zelf is?" (IGN)

Oorspronkelijk was het de bedoeling om Berry volledig naakt uit het water te laten komen, maar daar stak regisseur Lee Tamahori een stokje voor. Want ook in een oranje bikini zorgde Berry voor "a magnificent view":

Meest gelezen