Joe Bataan: "Jongeren die praten op muziek. Wat was me dat in godsnaam?"

Tegenwoordig wordt er in de muziek naar believen gerapt, maar eind jaren 70 stond deze muziekstijl nog in zijn kinderschoenen. Maar Joe Bataan zag er wel brood in en samen met The Sugar Hill Gang introduceerde hij "het praten op plaat" bij het grote publiek, al was daar nog een vette discosaus voor nodig. Bataans "Rap-O Clap-O" steeg vooral in Europa begin jaren 80 makkelijk door naar de hoogste regionen van de hitparade. Joe Bataan wordt komende woensdag 75.

Na een bewogen jeugd, met onder meer het uitzitten van een gevangenisstraf ("Ik was goed met mijn vuisten en werd zo dat type bullebak dat problemen zoekt en krijgt met anderen"), gooide Bataan zich in de 2e helft van de jaren 60 op de muziek, met vooral Latijns-Amerikaanse invloeden. Maar het was "Rap-O Clap-O" dat hem begin jaren 80 een onehitwonder maakte.

This content is subject to copyright.

Joe Bataan: "In 1978 hoorde ik een aantal kinderen in het gemeenschapscentrum praten op muziek. Het begrip 'rap' bestond toen nog niet. Ik wilde dat ook wel eens proberen, maar het groepje waarmee ik wilde muziek maken zag dat niet zitten. Al die concurrentie was niets voor hen. Dan heb ik de sprong maar alleen gewaagd." (Los Angeles Times, mei 2010)

"Toen ik de jongeren bezig hoorde, dacht ik: "Waar zijn die in godsnaam mee bezig?" Ik vroeg het aan een van hen en die antwoordde dat hij het ook niet wist. Er bestond nog geen naam voor. Maar ik vond dat zoiets op plaat moest." (Blog Kalamu, november 2015)

"Maar niemand bleek geïnteresseerd, toen ik het nummer aan platenmaatschappijen probeerde te verkopen. Een rap-nummer uitbrengen was hen onbekend. Het gevolg was dat ik steeds opnieuw de deur gewezen werd. Toen het me dan toch lukte, bleek The Sugarhill Gang, met zijn "Rapper’s delight", me toch voor te zijn geweest. Ik kon nog net op hun kar springen. Het werd een van de meest opwindende periodes uit mijn leven. Ik zou gedurende een week promotie gaan voeren in Europa, maar uiteindelijk werden het 6 maanden." (Los Angeles Times)

"Het was maar door het succes van The Sugarhill Gang dat ook mijn plaat aandacht kreeg. Wat dan weer een duel tussen ons beiden opleverde in Europa." (The Bogota Post, januari 2016)

"Nadat de plaat in de VS uitgebracht was, vroeg mijn platenmaatschappij me, tot mijn grote verbazing, of ik geen tv-optreden in Nederland wilde doen. Want blijkbaar marcheerde het nummer daar beter. Ik ben tegen beter weten op het vliegtuig gestapt, met nauwelijks geld in mijn zakken. Ik heb dan nog nieuwe bretellen en een nieuw T-shirt, waarop ik dan “Rap-O Clap-O” liet drukken, gekocht. Samen voor 3,5 dollar. Wat glitterlabeltjes, 50 cent per stuk, zorgden voor de afwerking. Zo ben ik, verder nog gekleed in een zwarte broek, op de Nederlandse tv verschenen. Alleen, ik was passende schoenen vergeten. De enige die ik bij had waren versleten tennisschoenen, in geel en groen. En wat bleek? Ik werd een sensatie in Europa! Mijn kledingstijl, inclusief de kleurrijke schoenen, werd door jongeren geïmiteerd." (Funk-U, september 2016)

Het succes had nog groter kunnen zijn

"Nog voor ik er goed en wel erg in had, stond ik op de eerste plaats in België, op 2 in Frankrijk en op 3 in Duitsland. Van een internationaal succes gesproken." (CAAM, september 2016)

"Alleen in Groot-Brittannië werd de plaat geen succes, maar dat had alleen maar te maken met het feit dat ze daar financieel wilden meeprofiteren van de plaat. Ik heb hen vriendelijk wandelen gestuurd. Het succes had dus nog groter kunnen zijn." (Funk-U)

2014 JC Olivera

Na "Rap-O Clap-O" werd het geleidelijk stil rond Bataan ("Problemen binnen mijn gezin, problemen in mijn leven, problemen met platenmaatschappijen"). Tot 2005, toen de muzikale microbe hem opnieuw wist vast te pakken ("Wat best wel moeilijk was. Alles wordt stram, als je het niet gebruikt. Ook mijn stem moest opnieuw geoefend worden. Maar na een periode van proberen en nog eens proberen lukte het me.") Ook nu nog verzorgt Bataan, die dus woensdag 75 wordt, optredens in de hele wereld. Met "Rap-O Clap-O" nog altijd als bekendste uithangbord: