Kunstendag voor Kinderen: driehonderd activiteiten, maar waar kunt u heen? Tien tips

Kinderen onderdompelen in de wereld van kunst en cultuur. Het is dé missie van Kinderdag voor Kinderen, die vandaag plaatsvindt. Op de planning? Zo maar even driehonderd activiteiten verspreid over heel Vlaanderen en Brussel. Wij pikten er tien opvallende evenementen uit.

1. Dimitri Leue in het asielcentrum

Dimitri Leue is de eerste ambassadeur van Kunstendag voor Kinderen. De man kan dan ook niet ontbreken op de agenda van deze editie. Hij trekt meteen naar een bijzondere locatie: het opvangcentrum voor asielzoekers in Kapellen. Daar brengt hij de voorstelling "Boom-Boom", een verhaal over "vreemden en vrienden" en "ontdekken van wat anders is". 

"Boom Boom" - 14 uur - Opvangcentrum Kapellen - 6 jaar en ouder - Meer informatie

2. Donna Diva neemt de "Operationeletijdmachine"

Wie zijn of haar kinderen wil laten kennismaken met de opera, kan onder meer terecht in de opera van Antwerpen. Donna Diva neemt daar kinderen mee in de tijd via de "Operationeletijdmachine" van Dr. Coppelius. Het wordt een reis langs haar favoriete operahuizen en bekendste voorstellingen uit de voorbije eeuwen. Zowel grote als minder grote componisten komen aan bod.

"Donna Diva en de Operationeletijdmachine" - 15 en 17 uur - Opera Antwerpen - 8 jaar en ouder - Meer informatie

3. Beatboxen als een pro

Les krijgen van een Belgisch kampioen én vicewereldkampioen? Het kan in Brussel. Primitiv leert er kinderen de basistechnieken van beatboxen aan. Gratis, maar vooraf inschrijven is wel een must. 

"You're a beatboxer" - 16 en 17 uur - Kaaistudio's Brussel - 8 tot 12 jaar - Meer informatie

4. m/v, maar vooral x

Het nieuwe cultuurcentrum in Zaventem pakt op Kunstendag voor Kinderen uit met "Hen", een voorstelling van theater m u s t. Samen met de allerkleinsten - al vanaf 2,5 jaar - vragen ze zich af wat er zou gebeuren wanneer we geen betekenis meer zouden hechten aan gender. De titel is dan ook niet toevallig gekozen. "Hen" verwijst naar een persoon zonder dat het geslacht vermeld wordt. 

"Hen" - 14 en 16 uur - CC De Factorij Zaventem - vanaf 2,5 jaar - Meer informatie

5. Achter de schermen!

In Theater FroeFroe kunnen kinderen een rondleiding krijgen in het atelier. Ze ontdekken er welke soorten poppen er zijn en hoe ze worden gemaakt. En ook in de Stadsschouwburg van Brugge vinden er rondleidingen achter de schermen plaats. 

FroeFroe? Meer informatie - Stadsschouwburg Brugge? Meer informatie

6. Dansen en zingen met Sinterklaas

Sinterklaas mag ook niet ontbreken op deze dag. Hij heeft een druk programma en komt onder meer langs in het cultuurcentrum van Evergem. In "Daar wordt aan de deur geklopt" wordt er stilgestaan bij enkele vragen over de Goedheiligman. Kinderen "moeten" er meezingen en dansen. 

"Daar wordt aan de deur geklopt" - 15 uur - Cultuurcentrum Evergem - Meer informatie

7. Praten met ex-drugsverslaafde en ex-prostituee

In HetSteen gaan kinderen dan weer in gesprek met verschillende mensen in onze maatschappij. Denk aan een schooldirecteur, bakker, huisvrouw of schrijver, maar ook een ex-drugsverslaafde, ex-prostituee, politicus, vluchteling of iemand die in armoede leeft. 

"Mensenkinderen en dino-eieren" - van 12 tot 18 uur - HetSteen - Meer informatie

8. Hoe zien kinderen de stad?

Filosoferen over "de stad" kunnen kinderen op deze dag in het STAM in Gent. Ze knippen, plakken en ontwerpen er zelf een maquette bij elkaar. 

"Stad bij dag, stad bij nacht" - vanaf 10 uur - STAM Gent - Meer informatie

9. Mondriaan als muziekstuk

De kinderen die Piet Mondriaan nog niet kennen, zullen hem léren kennen in een workshop in de bibliotheek van Zottegem. Daar kunnen kinderen zelf een Mondriaan maken, zij het heel groot én op de grond. Het werk wordt uiteindelijk ook de partituur voor een nieuw en interactief muziekstuk. 

"Muziek van Mondriaan" - vanaf 14 uur - Bibliotheek Zottegem - Meer informatie

10. Rondlopen in een andere realiteit

Virtuele wandelingen zijn tot slot mogelijk in het cultureel centrum van Hasselt. Met een bril en computerrugzak komen kinderen in een "Alice in Wonderland-verhaal" terecht, waarbij ze dingen zien en voelen in een andere realiteit. 

"C.a.p.e KIT" - vanaf 13 uur - Cultuurcentrum Hasselt - Meer informatie

11, 12, 13, 14, 15,...?

Met driehonderd activiteiten is er zondag uiteraard veel meer te doen dan enkel deze tien tips. Een volledig overzicht vindt u op de website van Kunstendag voor Kinderen

Meest gelezen