Sinterklaas of zeep van menselijk vet? Hier kunt u dit weekend terecht voor een culturele trip

Op verschillende plaatsen in ons land vinden dit weekend uiteenlopende culturele activiteiten plaats. Chef Cultuur van VRT NWS Joris Vergeyle lijst ze voor u op.

Hij komt, hij komt...

First things first. Misschien wel hét belangrijkste moment voor heel wat kinderen vandaag is de aankomst van Sinterklaas in ons land. De Goedheiligman komt rond 13 uur aan op het ponton aan het Steenplein in Antwerpen en trekt van daar met een muzikale colonne naar de Grote Markt. Dé woorden - "zijn de kinderen braaf geweest of niet?" - worden rond 14.45 uur verwacht. Wie er niet bij kan zijn, kan alles volgen via Ketnet

Kunstendag voor Kinderen

Ook zondag staan kinderen centraal, tijdens de Kunstendag voor Kinderen. Elke derde zondag van november openen cultuurhuizen en bibliotheken massaal de deuren voor kinderen (en hun familie).

Hiernaast vindt u 10 tips uit het overweldigende aanbod, ons vindt u zondag zeker in het atelier van Theater FroeFroe in Antwerpen. Het gezelschap maakt de prachtige poppen voor hun voorstellingen helemaal zelf. Hoe, dat kunt u zondag ontdekken.

Voorleesweek, niét enkel voor kinderen

Vandaag wordt bovendien de aftrap gegeven voor de jaarlijkse voorleesweek. Wie aan voorlezen denkt, denkt meestal aan de mama's. En net daarom staan dit jaar de papa's centraal tijdens de voorleesweek. De koning gaat nu maandag zelfs voorlezen op een school. 

Nieuw museum, net over de taalgrens

In Louvain-La-Neuve - net over de taalgrens - opent vandaag een nieuw museum: Musée L. Het gaat om het eerste universitaire museum - van de Université catholique de Louvain - van het land. Picasso, Rembrandt en Magritte? Ze hangen er allemaal bij elkaar, in een opmerkelijk gebouw.

Videospeler inladen...

25 jaar Japans tuinieren in Hasselt

Dit weekend is het ook 25 jaar geleden dat de Japanse Tuin in Hasselt werd geopend. En dat moet worden gevierd, want het is nog steeds de grootste Japanse Tuin van Europa. Dit weekend vinden er extra tentoonstellingen plaats en je kan er ook Japans eten (pannenkoeken met zoete bonenpasta, iemand?). Na het verjaardagsweekend sluit de tuin ook meteen tot in maart. 

Menselijk vet te koop in Gent

En dan is er nog een opmerkelijke pop-upwinkel in Gent, waar je zeep kan kopen. Zeep gemaakt van... menselijk vet. Twee ziekenhuizen hebben - met toestemming van de patiënten - het vet van liposucties afgestaan aan kunstenaar Julian Hetzel, die ermee aan de slag ging.

De winkel is terug te vinden vlakbij het Gravensteen. Daar kan je de zeep - of beter: het kunstwerk - ook kopen. "De handen wassen in onschuld", het zal nooit meer hetzelfde zijn.

Meest gelezen