Mijn klas anderstalige nieuwkomers na 1 jaar: "Ik ben de oorlog vergeten"

Vorig jaar in maart gaf ik les in een klasje voor anderstalige nieuwkomers in het centrum van Antwerpen. De meeste van mijn 14 leerlingen waren toen nog maar pas in het land. Ze moesten een nieuw land leren kennen, een nieuwe taal en een nieuwe school. Goed een jaar later zoek ik hen weer op. Hoe hebben ze dat eerste jaar hier beleefd? Hebben ze nieuwe vrienden gemaakt en wat zijn hun plannen voor volgend jaar als ze naar de gewone school overstappen?  

Het is niet te geloven hoe 1 maand lesgeven een band schept met je leerlingen. Vorige week zag ik hen voor het eerst terug na een heel jaar en het werd een ontroerend weerzien. Mijn leerlingen zagen er heel goed uit, heel ontspannen ook. Ze zijn blij dat ze hier veilig zijn en veel kunnen leren op school. Ze hebben hier vrienden gemaakt en kijken uit naar volgend schooljaar. Dan mogen ze overstappen van de OKAN-klas naar de gewone school. 

Majd en Yassin: "Ik ben de oorlog vergeten"

Videospeler inladen...

Majd (15) was vorig jaar de grote speelvogel onder mijn leerlingen. Met veel drama en pathetiek kon hij de hele klas op stelten zetten. Maar hij moest wel wat stoom aflaten, want samen met zijn familie had hij angstige maanden in Syrie achter de rug. Zijn broer Mohammed had helemaal alleen de oversteek naar Europa gewaagd. De helft van de metgezellen in zijn bootje overleefden de tocht niet. Later liet Mohammed zijn familie naar Antwerpen overkomen en zo kwam ook Majd hier op de school terecht. 

Hij vertelt dat hij nu rapper is geworden en filmpjes maakt op YouTube en Instagram. “Ik ben naar hier gekomen en ik ben de oorlog vergeten”, zegt hij. 

Majd zit samen in de klas met Yassin (16) die uit Spanje komt en van Marokkaanse afkomst is. De twee zijn goeie vrienden geworden en hebben mooie plannen voor de toekomst. Allebei gaan ze volgend jaar naar de Spectrumschool in Deurne. Majd start in het tweede jaar beroepsonderwijs en wil vooral met ICT bezig zijn. Yassin begint in het derde jaar automechanica en hoopt later snel een job te vinden. 

Lina en Niraj: "Alles was hier nieuw"

Videospeler inladen...

Lina (16) en Niraj (14) zijn broer en zus en komen uit Nepal. Ze vielen mij in maart meteen op omdat ze zo ijverig waren en heel mooi en netjes konden schrijven. Ze oefenden duidelijk thuis met hun mama die al een tijdje in Antwerpen verbleef en Nederlands had geleerd.

Ik zie hoe Niraj is opgeschoten, van een kleine jongen tot een echte puber. Vol trots vertelt hij dat hij volgend jaar de richting wetenschappen begint aan het Atheneum MXM in Merksem. Zijn zus Lina stapt over naar dezelfde school. Ze is graag bezig met muziek maar heeft toch een richting met veel wetenschappen gekozen, "want biologie is mijn passie", zegt ze. 

Broer en zus zijn al goed ingeburgerd. Ze gaan deze zomer naar de zomerschool om te blijven oefenen op het Nederlands en Lina doet ook een vakantiejob. Ze vangt tijdens de vakantiemaanden kinderen op van wie de beide ouders werken.  

Mahdi en Hamsa: "Terugkeren naar Irak zal moeilijk zijn"

Videospeler inladen...

Ook Mahdi (14) en Hamsa (16), allebei uit Irak, zitten samen in de klas. Mahdi is erg veranderd op een jaar. Van dat bolle kindergezichtje is nog maar weinig over. Maar hij is nog altijd erg enthousiast. Hij vertelt dat hij houdt van voetbal en zwemmen. Na de paasvakantie is hij met zijn zus Fatimah verhuisd naar Blankenberge. Ze liepen een tijdje school in Brugge. Maar in de zomervakantie zijn ze teruggekeerd naar Antwerpen omdat ze de steun misten van andere Arabisch sprekende mensen daar. 

Hamsa spreekt veel beter Nederlands dan een jaar geleden. In maart was ze een echte puber en vaak met haar gedachten bij heel andere dingen dan de les. Maar ze is erg sociaal en het is duidelijk dat ze door veel met vrienden hier te praten de taal heeft geleerd. 

Ook Mahdi en Hamsa hebben mooie vooruitzichten voor volgend jaar. Mahdi gaat naar de Spectrumschool in Deurne om er automechanica te leren en ziet zichzelf later werken in een fabriek. Hamsa begint de richting verzorging in het IMS in Borgerhout en wil later in een apotheek gaan werken. 

Meer verhalen en video's van andere klasgenootjes kan je bekijken op mijn Facebookpagina:

Meest gelezen