Videospeler inladen...

Aardverschuiving in Antwerpen: de N-VA maakt in 2012 een eind aan 70 jaar socialisme

Zes jaar geleden beleefde Antwerpen een politieke revolutie. Bart De Wever en zijn N-VA behaalden een eclatante kiesoverwinning en verwezen Patrick Janssens en de SP.A naar de oppositie. Meteen kwam een eind aan 70 jaar rood bestuur in de Scheldestad. Ook vandaag is Bart De Wever weer aan zet. Dit is de derde aflevering van onze reeks waarin we terugblikken op enkele ophefmakende burgemeesterswissels. 

Patrick Janssens kraakt letterlijk en figuurlijk als de monsterscore van N-VA (37,7 procent) en de voorkeurstemmen van Bart De Wever (77.732) op verkiezingsavond bekend geraken. Het steekt schril af tegen de resultaten die de zittende burgemeester kan voorleggen: Janssens haalt (maar) 49.885 voorkeurstemmen en zijn stadlijst (SP.A en CD&V) 28,6 procent.  "Vrienden, 't stad is van iedereen, maar vanavond toch vooral van ons!", spreekt een triomferende Bart De Wever zijn aanhangers toe.

Vrienden, 't stad is van iedereen, maar vanavond toch vooral van ons!

Bart De Wever (N-VA)

Het genadeschot wordt gegeven door zijn spitsbroeders van CD&V. Boegbeeld Marc Van Peel zegt de stadslijst vaarwel, laat Patrick Janssens in de steek en steunt met zijn 5 zetels Bart De Wever als burgemeester. Politiek is soms ook een beetje machiavellisme gekruid met verraad.

Daarmee komt ook een einde aan 70 jaar socialistische burgemeesters op het "Schoon Verdiep".

We keren weer naar 1933. Toen nam de legendarische Camille Huysmans de sjerp over van de al even legendarische katholiek Frans Van Cauwelaert. In 1940 kwam er abrupt een einde aan het bestuur van Huysmans. Hij werd vervangen door oorlogsburgemeester Leo Delwaide (katholieke partij) en aan het eind van de oorlog komen er kort nog twee vervangers: eerst een collaborateur en dan nog een katholiek. Tot Camille Huysmans het stadhuis terug in handen kreeg na de bevrijding van Antwerpen in 1944. 

Dan komt er weer een lange periode tot 1976 waarin nog een andere legende Lode Craeybeckx bijna 30 jaar de stad ononderbroken bestuurt. Vervolgens zagen we Frans Detiège, Mathilde Schroyens, Bob Cools en Leona Detiège langs Brabo passeren. 

Bij die laatste houden we toch even halt, want Leona Detiège is op een vrij spectaculaire manier aan haar politieke einde gekomen.

In 2003 davert het Antwerpse stadhuis gedurende weken op zijn grondvesten. Oorzaak is de beruchte “Visa-affaire” waarbij aan het licht komt dat burgemeester en schepenen met hun Visakaart persoonlijke aankopen doen op kosten van "'t stad". Filip Dewinter van het Vlaams Blok - toen de grootste partij - brengt het bezwarende lijstje uit: een bril, een rugzak, cadeau’s, een jurk en een smoking. 

Heel de politieke wereld staat op zijn kop: de Barbertjes moeten hangen. De positie van Detiège wordt onhoudbaar en Patrick Janssens - toen partijvoorzitter - schuift haar en anderen hardhandig aan de kant en wordt zelf burgemeester.

Lees verder onder de foto.

Zijn grootste overwinning boekt Janssens in 2006 door zijn "ergste nachtmerrie" Filip Dewinter en Vlaams Belang te kloppen. De man uit de reclamewereld slaagt erin om met een nooit geziene barnumcampagne meer dan één op de drie Antwerpenaren, bobo’s en culturo’s te overtuigen. 

Tot hij zes jaar later zijn grootste nederlaag lijdt en het onderspit moet delven tegen zijn grote rivaal Bart De Wever (N-VA). Een verbitterde Janssens verlaat het politieke toneel. Als De Wever begin 2013 aan zijn ambtstermijn begint, maakt hij een einde aan 70 jaar socialisten (sinds 1933, WO II uitgezonderd) op “’t stadhuis”. 

BELGA

Meest gelezen