De vijf boeken die het leven van Raoul Hedebouw hebben veranderd

Leest een politicus wel eens iets anders dan krantenartikels? Raoul Hedebouw, Kamerlid voor de Partij van de Arbeid (PVDA), leest dagelijks kranten - uiteraard - maar vóór het slapengaan neemt hij ook nog wel eens een boek vast. Slaapt de bekendste marxistische politicus van het land met "Het Kapitaal" onder zijn hoofdkussen? Ontdek het hier.

"Goh, wat is lezen?", zegt Raoul Hedebouw daags na 1 mei. "Ik lees natuurlijk kranten, zo'n 2 uur per dag. En óók boeken: ik probeer elke dag enkele bladzijden te lezen voor ik ga slapen. Ik lees vooral graag romans en biografieën. Momenteel ben ik bezig in "Oorlog en Vrede" van Leo Tolstoj. Een echte turf is dat. Daar ben ik dus nog even in bezig."

Toch noemt hij Tolstoj niet zijn favoriete auteur. Opmerkelijk: hoewel hij eigenlijk Franstalig is, noemt Hedebouw eerst een Vlaams werk.

1. Sprakeloos - Tom Lanoye

"Echt een zálig boek", vertelt Raoul Hedebouw. Tom Lanoye beschrijft het aftakelingsproces van zijn moeder na een beroerte. Haar spraakvermogen verdwijnt geleidelijk, een drama voor iemand die amateuractrice met enige zin voor drama is. Ze voert een strijd waaraan ze uiteindelijk ten onder gaat. Haar zoon aanschouwt en ondergaat.

"Dat boek heeft me doen lachen en huilen tegelijkertijd", herinnert Raoul Hedebouw zich. "Zoiets komt echt niet vaak voor."

2. De lange weg naar de vrijheid - Nelson Mandela

In zijn beroemde autobiografie beschrijft Nelson Mandela de lange weg die hij heeft moeten afleggen van onwetende jongen tot charismatisch staatsman. "Ongemeen boeiend om te lezen hoe Madiba de hoop niet verliest tijdens zijn jarenlange gevangenschap en hoe erin blijft geloven, ondanks de moeilijke levensomstandigheiden", zegt Hedebouw. "Zo'n boek geeft je het gevoel dat solidariteit en rechtvaardigheid uiteindelijk overwinnen."

Nelson Mandela wordt beschouwd als een van de grote staatsmannen van de vorige eeuw, maar Raoul Hedebouw blijft kritisch. "Het radicale aspect van het ANC is onder zijn presidentschap te veel op de achtergrond geraakt. De kwestie van de hervedeling van land en rijkdom en de sociale problemen in Zuid-Afrika zijn verre van opgelost."

3. Het kapitaal - Karl Marx

Dat Raoul Hedebouw dit hoofdwerk van de 200 jaar geleden geboren Karl Marx als inspiratiebron noemt, zal allicht niet verwonderen. "Ik heb het eerste deel gelezen toen ik 18 was", zegt hij. "Beslist niet gemakkelijk, maar wel erg boeiend. Vooral zijn analyse van hoe het kapitalisme functioneert, is erg raak. Je leert dat geld alleen geen geld creëert, maar dat er ook werk nodig is om meerwaarde te creëren."

Het magnum opus van Karl Marx telt maar liefst drie delen. "Het tweede deel heb ik intussen ook gelezen, maar het derde nog niet helemaal", bekent Hedebouw. 

Boeken over vogels

"Ik ben een vogelliefhebber", out de PVDA'er zich. "Zeker één keer per maand probeer ik vogels te observeren. Meestal in België, maar op vakantie in Frankrijk of Spanje heb ik meestal ook een verrekijker bij. Superboeiend vind ik dat." Als je vogels observeert, komt een goede vogelgids van pas.

"Ik schep er plezier in om vogels te observeren", zegt Hedebouw. Het lijkt misschien cliché, maar dat is het niet: het roodborstje vindt hij tóp. "Ik vind dat een boeiend vogeltje. Als je er niet echt mee bezig bent, zie je ze niet. Maar als je er aandacht voor hebt, dan zie je ze vaak." Op twee zet Raoul Hedebouw de gierzwaluw. "Als ze naar hier terugkomen, begint de zomer, en dan hoor je ze dikwijls. Na de vakantie vertrekken ze weer. De gierzwaluw associeer ik met de zomer, met een terras en met een pint drinken."

5. Het geuzenboek - Louis Paul Boon

Deze historische roman van de Aalsterse auteur gaat over de bos- en watergeuzen in de 16e eeuw in de Nederlanden en besteedt aandacht aan de strijd van de Zuidelijke Nederlanders tegen de Spanjaarden. "Het verhaal wordt met veel humor verteld", zegt Hedebouw. "Je leest niet alleen hoe de Vlaamse steden radicaal tegen de kerk waren, maar je komt ook te weten hoe Willem de Zwijger verteerd werd door twijfel. Boon beschrijft dat allemaal heel mooi."

Raoul Hedebouw legt ook een verband met vandaag. "Je hebt niet alleen het rebelse, je hebt ook de volkse humor van de geuzen en de paniek van de elite. Je leest dat Vlaanderen toen helemaal niet zo reactionair was als sommige partijvoorzitters graag willen doen geloven." 

Lang zullen we lezen

Zin in meer boekentips? Ga dan naar de website langzullenwelezen.be. Neus rond in de boekenkast van bekende boekenwurmen, vrienden, familie, buren, collega’s en ontdek wat zij van hun boeken vinden. Maak ook zelf je eigen boekenkast en geef bij elk boek je ongezouten mening en score.

Meest gelezen