De vijf boeken die het leven van Zuhal Demir hebben veranderd

Het belang van lezen is misschien wel de belangrijkste levensles die ze van haar ouders heeft gekregen, zegt Zuhal Demir. Wat leest een vrouw die ook staatssecretaris van Gelijke Kansen is geweest zoal? Autobiografische boeken, bij voorkeur geschreven door een vrouw, zo blijkt. Ontdek hier het favoriete leesvoer van een toppolitica.

"Ik heb stilte nodig tijdens het lezen, al van kindsbeen af", zegt Zuhal Demir. "Als middelste van vijf broers en zussen moest ik mij af en toe afzonderen, weg van de drukte,  en mij verliezen in een boek."

Lezen als manier om te ontsnappen: ook nu nog heeft ze daar nood aan. "Zoals zoveel Vlamingen heb ook ik op sommige momenten nood aan wat afleiding. En ik kan dat ook goed: gewoon ontsnappen, helemaal in een fantasiewereld onderduiken, weg van de dingen die rondom me gebeuren. Op dat vlak ben ik erg fantasierijk."

"Als ik wat meer tijd had dan zou ik mij graag willen verdiepen in veel meer verschillende soorten literatuur", zegt Demir. Heeft ze een favoriet genre? "Zonder twijfel autobiografische boeken, als het kan uit de pols van sterke vrouwen. Daarom heb ik de autobiografie van Michelle Obama nu bovenaan mijn lijstje staan."

Mijn vader vond het belangrijk dat we het Nederlands perfect onder de knie zouden hebben en stuurde ons daarom heel vaak naar de wijkbibliotheek

Kamerlid Zuhal Demir (N-VA)

Lezen is belangrijk, vindt Zuhal Demir. "Het belang van lezen is misschien wel de belangrijkste levensles die ik van mijn ouders heb gekregen. Mijn vader vond het belangrijk dat we het Nederlands perfect onder de knie zouden hebben en stuurde ons daarom heel vaak naar de wijkbibliotheek waar we telkens minstens drie boeken moesten lenen. Die las ik dan vaak ’s avonds in bed. Woordjes die we niet begrepen, moesten we in een schriftje noteren, om dan aan de buurvrouw te gaan vragen wat ze betekenden."

Lezen als middel tot integratie. Van een N-VA-politica van allochtone origine kan je zoiets wel verwachten. Maar welke boeken hebben Zuhal Demir geïnspireerd?

1. De vliegeraar - Khaled Hosseini

"De meeste boeken die ik heb gelezen, komen uit de pols van de Amerikaan Khaled Hosseini. Een schitterende auteur", zegt Zuhal Demir. "De Vliegeraar, waarin de Afghaan Amir een nieuw bestaan probeert uit te bouwen in de Verenigde Staten, maar toch blijft zoeken naar de waarheid in zijn verleden, is een topboek."

"Maar ook Bede aan de zee en Duizend schitterende zonnen zijn stuk voor stuk prachtige boeken."

2. Het huis van de stilte - Orhan Pamuk

Dit verhaal van de Turkse Nobelprijswinnaar Orhan Pamuk speelt zich af tijdens de zomer van 1980, tegen de achtergrond van het politieke geweld in het toenmalige Turkije.

"Ik heb dat bijzonder graag gelezen", aldus Zuhal Demir, die zelf Turks-Koerdische roots heeft. "Pamuk schetst een heel mooi beeld van Turkije na jaren met verschillende staatsgrepen."

3. De lege cel - René Swartenbroekx

Dit jeugdboek is het verhaal van Johan, die verliefd wordt op Immihan, een Turks meisje van zestien. Haar vader wil haar echter in Turkije uithuwelijken.

"Het gaat over een Vlaamse jongen en een Turks meisje die verliefd worden op elkaar. Maar een gemengde relatie is not done. Uiteindelijk wordt het meisje uitgehuwelijkt en sterft de jongen. Een Romeo en Julia-verhaal in tijden van Turkse migratie, zou je kunnen stellen. Gemengde relaties zijn nu nog altijd niet vanzelfsprekend anno 2018."

Dit doet Zuhal Demir terugdenken aan haar moeder. Die speelde een kleine rol in de verfilming van het boek. "Zij was ook altijd tegen die tradities, spoorde ons altijd aan om ons hart te volgen en te trouwen met wie we wilden. "Liefde kent geen kleur", zei ze altijd."

4. Het smelt - Lize Spit

Deze debuutroman van de jonge Vlaamse auteur kreeg drie jaar geleden unaniem lovende recensies. Hoofdpersonage Eva raakt betrokken in een volgehouden oefening in wreedheid en seksuele vernedering, waarbij ook twee jeugdvrienden betrokken zijn. Jaren later keert ze terug naar haar geboortedorp, vastbesloten om wraak te nemen.

"Een roman, maar wel een die je vanaf de eerste bladzijde bij de strot grijpt", zegt Zuhal Demir.

5. Sprakeloos - Tom Lanoye

In dit boek beschrijft succesauteur Tom Lanoye zijn eigen moeder, een gevierde amateuractrice. Vooral de aftakeling na haar beroerte valt zwaar. Het verhaal wordt doorspekt met jeugdherinneringen. Het is niet alleen een ode van Lanoye aan zijn moeder, maar je komt als lezer ook te weten hoe de dood van een moeder een gezin uit elkaar kan drijven.

"Het was heel aangrijpend omdat Lanoye de revalidatie van zijn moeder beschrijft, iets waarin ik erg veel van mijn eigen levensverhaal herken", aldus Zuhal Demir. "Ik krijg er nog kippenvel van."

Zin in meer boekentips? Ga dan naar de website langzullenwelezen.be. Neus rond in de boekenkast van bekende boekenwurmen, vrienden, familie, buren, collega’s en ontdek wat zij van hun boeken vinden. Maak ook zelf je eigen boekenkast en geef bij elk boek je ongezouten mening en score.

Meest gelezen