5 boeken die het leven van Nahima Lanjri hebben veranderd

Boeken lezen is niet alleen ontspannend, het doet je ook stilstaan bij de dingen, het leert je relativeren, over de dingen na te denken en ze in een context te zien. Kamerlid Nahima Lanjri (CD&V) vertelt wat dat concreet voor haar betekent aan de hand van vijf boeken die ze echt tóp vindt. Die leest ze ook het liefst in boekvorm, en niet op een e-reader.

"Ik lees graag, maar dan vooral in de vakantie", vertelt Nahima Lanjri. "Dan neem ik een stapel boeken mee." Van een e-reader is ze niet echt fan. "Ik heb er eentje van mijn man gekregen, maar ik lees er niet graag op. Ik kijk al zo vaak naar schermen: van mijn computer, van mijn smartphone, ... Dan doet het deugd om een boek vast te pakken en te ruiken." 

Wat leest Nahima Lanjri graag? "Vooral fictie, maar soms ook fictie gebaseerd op waargebeurde verhalen." Speelt haar allochtone achtergrond een rol bij wat ze kiest? "Ja en nee. In een bepaalde periode van mijn leven ben ik daar wel mee bezig geweest en ging ik doelbewust op zoek naar boeken van bijvoorbeeld de Egyptische schrijfster Nawal el Saadawi. Maar die tijd ligt achter mij." 

"Ik lees niet alleen om mij te ontspannen. Door veel te lezen leer je dingen in het echte leven ook beter te plaatsen. Sommige mensen zijn bijvoorbeeld erg gesloten, en dat heeft meestal een oorzaak. Door te lezen krijg je daarin meer inzicht." In de Kamer houdt Nahima Lanjri zich niet alleen bezig met de vluchtelingenproblematriek, maar ook met sociale zaken. Literatuur hélpt.

1. Vele hemels boven de zevende - Griet Op de Beeck

"Wat is Griet Op de Beeck toch een fantastische schrijfster", zegt Lanjri. "Ik heb al haar boeken gelezen. Ze schrijft over kleine herkenbare dingen en dringt echt binnen in je leven. Het gaat vaak over pijn, eenzaamheid en obstakels die je in het leven tegenkomt."

Als ze er één werk moet uitpikken, kiest Nahima Lanjri voor "Vele hemels boven de zevende". Geestig, pijnlijk en herkenbaar: Griet Op de Beeck creëert in haar debuutroman vijf intrigerende personages, maar schetst ook een treffend beeld van de tijden waarin we leven. "En het is dan nog eens mooi geschreven ook!", zegt Lanjri.

2. Een schitterend gebrek - Arthur Japin

Dit boek van de Nederlandse auteur Arthur Japin vertelt het verhaal van Casanova door de ogen van diens eerste liefde, Lucia. Japin won er in 2014 de Libris Literatuurprijs mee.

"Dit gaat over aantrekken en wegduwen, over een eerste liefde die niet blind is, over het zoeken naar perfectie en over de echte liefde die iemand niet ziet", zegt Nahima Lanjri. 

3. Een jihad van liefde - Mohamed El Bachiri en David Van Reybrouck

"Dit is echt een schitterend boek dat ik iedereen kan aanbevelen", zegt Nahima Lanjri. Mohamed El Bachiri is Marokkaanse Belg, moslim en Molenbekenaar. Hij verloor zijn echtgenote Loubna op 22 maart 2016 bij de aanslagen in Brussel. Zijn oproep tot een jihad van liefde die hij in "De afspraak" deed, heeft miljoenen mensen bereikt.

"El Bachiri is niet alleen moslim, hij is ook een vader van drie kinderen die door de terroristen van IS zijn echtgenote is verloren. Zijn verhaal is ongelooflijk verdrietig, maar hij weet de haat de overstijgen tot echte liefde", zegt Lanjri. "Dit is echt een heel mooi boek dat ik in een paar uur heb uitgelezen. Het geeft je veel stof tot nadenken: hoe je na zoiets verschrikkelijks dat je is aangedaan toch kan blijven zoeken naar het goede in de mens."

Nahima Lanjri vindt dat de jeugd dit boek echt moet lezen. "Moslim, christen of atheïst: maakt niet uit." 

4. Oorlog en terpentijn - Stefan Hertmans

In 2015 verkozen de lezers van Knack en de luisteraars van Radio 1 "Oorlog en terpentijn" tot het beste boek van de afgelopen 25 jaar.  Stefan Hertmans vertelt het verhaal van zijn grootvader, die hem vlak voor zijn dood enkele volgeschreven schriften gaf. Zijn leven bleek getekend te zijn door armoedige kinderjaren, gruwelijke ervaringen als frontsoldaat in de Eerste Wereldoorlog en de dood van zijn grote liefde. 

"Dit boek is in mij blijven hangen", vertelt Nahima Lanjri. "Ik vond het zo ontroerend. Het is zo gedetailleerd dat het je een gevoel van nabijheid geeft, maar het illustreert ook de verschrikking van de oorlog."

5. De vliegeraar - Khaled Hosseini

"De vliegeraar" is de debuutroman van de Afghaans-Amerikaanse schrijver en arts Khaled Hosseini. Het boek verscheen in 2003 en is uitgegroeid tot een ware bestseller. Het is het verhaal van twee goede vrienden die samen opgroeien in de Afghaanse hoofdstad Kaboel, toen alles er nog peis en vree was. Een vreselijke gebeurtenis drijft hen uit elkaar.

"Aangrijpend en tragisch. Een verhaal van vriendschap en moed, van mensen op de vlucht, van verwoesting en oorlog", beschrijft Nahima Lanjri. "Ik koppel daar dingen van vandaag aan vast. De toestand in Syrië vandaag is identiek. Je ziet die beelden van ellende en drama elke dag op de televisie."

"Dit gaat ook over de zoektocht naar veiligheid en het schuldgevoel dat je kan krijgen als je zelf bent ontsnapt, terwijl je je ouders, familie, vrienden of buren hebt moeten achterlaten."

Meest gelezen