Alexander Dumarey

Vers verkozen in 2019: hoe willen nieuwkomers het politieke bedrijf veranderen of verbeteren?

Hoe denken kersverse parlementsleden uit de schaduw van hun partij te kunnen treden en het verschil te maken. Wat kan/moet beter in de politiek? Op het einde van een bewogen politiek jaar blikken zeven van hen vooruit: zeven verhalen die getuigen van veel wilskracht, al dan niet gehinderd door bagger op de sociale media en fake news.

Je hoort het meer en meer: de politiek verliest haar geloofwaardigheid en de kloof met de burger wordt alsmaar breder. Hoe denken zeven parlementaire piepkuikens dat tij te kunnen keren? Dit is de tweede aflevering van ons tweeluik met nieuw verkozen parlementsleden. 

Lees verder onder het videofragment.

Videospeler inladen...

Parlementsleden krijgen al eens het verwijt dat ze zich te veel laten gebruiken door hun partij. Niet alle nieuwelingen zijn bereid om zich zomaar naar die beruchte partijtucht te voegen. ""Wij zijn van de nieuwe generatie", zegt Kamerlid Nawal Farih (CD&V). "Wij zijn iets rebelser dan de politici van de vorige legislaturen. Als er iets is dat recht door mijn hart gaat, dan verzeker ik u dat ik helaas niet ga meestemmen." Verzet kan ook iets zachter. "Er is in het parlement ook de mogelijkheid om een soort stemuitleg bij je stem te geven." 

De bedoeling is dat je je missie voor ogen houdt

Vlaams Parlementslid Sihame El Kaouakibi (Open VLD)

"Als ik mij echt niet goed bij iets voel en niet in de spiegel kan kijken, wéét men dat ook intern van mij", zegt Vlaams Parlementslid Sihame El Kaouakibi (Open VLD). Zij stelt het iets scherper. "Als je niet in de spiegel kan kijken, als je moreel en ethisch kompas zegt dat het echt niet kan, dan kan je als parlementslid niet anders dan het knopje 'goed' indrukken. Dat kan een onthouding zijn, maar als het echt cruciaal is, kan het een tegenstem zijn. Maar het het is niet zo dat je hier zit om te rebelleren: de bedoeling is dat je je missie voor ogen houdt." 

Kamerlid Michael Freilich (N-VA) ziet dat enigszins anders. "Het is belangrijk dat wij naar buiten met één stem spreken. Ik heb altijd respect voor de meerderheid en dat is ook zo bij heikele dossiers als het koosjer slachten. Toen ik bij de N-VA kwam, was dat natuurlijk één van de vragen. Ik vind het spijtig dat het zo ver is gekomen omdat ik natuurlijk koosjer eet, maar ik heb begrip voor het feit dat de democratie in onze partij dat standpunt heeft ingenomen." Freilich vindt dat je als politicus volwassen genoeg moet zijn om te beseffen dat je het in een partij nooit met álles eens kan zijn.

Lees verder onder het videofragment.

Videospeler inladen...

"Veel mensen volgen de politiek niet", weet Sihame El Kaouakibi (Open VLD). "Je moet dus naar de mensen gaan. Je hebt enerzijds je werk hier, maar het meeste werk gebeurt hier buiten. Het zou arrogant zijn om te zeggen dat ik een goed parlementslid ben door hier te zitten." El Kaouakibi wil uitdrukkelijk buiten de parlementaire bubbel kijken. "Op 26 mei zijn wij verkozen en op 27 mei start de échte campagne. Ik doe nog exact hetzelfde: blijven communiceren naar de mensen over wat hier wordt gezegd, maar tegelijkertijd ook vragen stellen aan de mensen: 'Waar zit je mee?'."

Ik wil mij voor een stuk ook voeden met meningen van mensen die het niet eens met mij zijn

Kamerlid Jessika Soors (Groen)

"Ik denk dat het veel verschil maakt door anders te communiceren", vindt Kamerlid Melissa Depraetere (SP.A). "Ik communiceer zelf heel veel via sociale media. Dan merk je dat die drempel verlaagt: mensen sturen zelf meer berichten dat ze het met iets eens zijn of niet. Dat zorgt ervoor dat je veel meer contact met elkaar hebt."

"Het is gemakkelijk om mij als politica te laten omringen met jaknikkers en met mensen die vinden dat ik vooral gelijk heb", vindt Kamerlid Jessika Soors (Groen). "Ik wil mij voor een stuk ook voeden met meningen van mensen die het niet eens met mij zijn." Ook zij ziet de voordelen van rechtstreekse communicatie via social media. "Ik vind het belangrijk dat dit kan gebeuren in alle vrijheid van meningsuiting, maar er wordt wel een grens overschreden op het moment dat iemand het nodig vindt om mij uit te maken voor hoer of om mij dood te wensen." 

Een burger moet weten waarvoor een partij staat

Kamerlid Wouter Vermeersch (Vlaams Belang)

"Ik vind dat politici zeer duidelijke standpunten moeten innemen, over allerlei thema's", vindt Kamerlid Wouter Vermeersch (Vlaams Belang). "Een burger moet weten waarvoor een partij staat." Wollige partijen worden vandaag electoraal afgestraft", denkt hij. "Ik denk dat er van de burger vraag is naar partijen die een heel duidelijk profiel hebben en heel duidelijk zeggen wat hun keuze is."

Lees verder onder het videofragment.

Videospeler inladen...

Hoewel hij in de oppositie zit, hoopt Wouter Vermeersch toch programmapunten van zijn partij erdoor te kunnen drukken. ""Als het van mij afhangt, zou ik mijn job in dit parlement morgen opgeven en dit parlement afschaffen. Ik denk dat de democratie moet liggen waar ze hoort, en dat is bij Vlaanderen en de Vlamingen."

Wat ik echt hoop, is dat ik er mee aan kan bijdragen dat we deze regering op een aantal vlakken laten plooien

Vlaams fractieleider Jos D'Haese (PVDA)

Ook de PVDA is veroordeeld tot de oppositiebanken, maar dat wakkert het rode vuur alleen maar aan. "Wat ik echt hoop, is dat ik er mee aan kan bijdragen dat we deze regering op een aantal vlakken laten plooien", zegt Vlaams fractieleider Jos D'Haese. "We hebben ze een eerste keer laten plooien rond het middenveld. Ik ben blij dat ik daaraan heb kunnen bijdragen."

Waar haar partij federaal terechtkomt, is nog niet duidelijk, maar dat houdt Melissa Depraetere (SP.A) niet tegen om zelf thema's op de kaart te zetten. "Ik wens mezelf toe dat we hier nog veel wetten gestemd krijgen, ook als er een nieuwe regering is. Dat we er toch nog een en ander kunnen doorduwen."

Natuurlijk is het belangrijk om weten dat er naast de politiek ook nog een familieleven is

Kamerlid Michael Freilich (N-VA)

"Ik wens mezelf een gezonde combinatie van realisme en idealisme toe", aldus Jessika Soors (Groen). "Ik denk dat dit de twee benen zijn die ik nodig zal hebben om in de politiek te blijven lopen. Tegelijkertijd hoop ik dat ik een grote mate van eerlijkheid en nuchterheid kan behouden, om niet alleen op te gaan in de waan van de dag."

Ook Michael Freilich (N-VA) houdt het bescheiden. "Ook in de politiek is het belangrijk dat men gezond blijft en dat men gezond eet. Letten op de lijn en de gezondheid is belangrijk. En natuurlijk is het belangrijk om weten dat er naast de politiek ook nog een familieleven is."

Meest gelezen