12-10-1918: Duitsland geeft toe, Servisch leger bevrijdt eigen land

Op 12 oktober 1918 laat Duitsland weten dat het de voorwaarden van president Wilson aanvaardt, het is dus ook bereid alle bezette gebieden op te geven. En het Servisch leger rukt ver op in eigen land.

De Duitse regering heeft de Amerikaanse president Wilson laten weten dat het zijn voorwaarden voor een duurzame vrede (de bekende “Veertien Punten”) volledig aanvaardt. Dat betekent dat het bereid is om zich terug te trekken uit alle bezette gebieden (ook België). Duitsland laat weten dat ook zijn bondgenoot Oostenrijk-Hongarije daarmee instemt.

"Duitsland doet een offer aan de vredesgodin, maar hogepriester Wilson waarschuwt dat het offer zeer groot zal moeten zijn om aanvaard te worden, zeker zolang de rook (van vernieling) blijft dwarrelen" (uit De Amsterdammer, 12-10-1918). Beginillustratie, een door slapeloosheid vermoeide keizer Willem II (The New York Tribune, 13-10-1918).

De Duitse regering stelt voor meteen een gemengde commissie op te richten om met de evacuatie te beginnen.

De regering benadrukt dat ze gesteund wordt door een grote meerderheid in de Duitse Rijksdag en daarmee de wil van het Duitse volk uitdrukt.

Links, Willem II vraagt om vrede ook al heeft hij dat niet gewild, nadat Bulgarije uit de oorlog is gestapt (Le Rire, 12-10-1918). Rechts citeert de tekenaar de Duitse krant Kölnischer Zeitung die heeft geschreven dat Duitsland alleen om militaire redenen zou instemmen met de voorwaarden van Wilson, het Duitse zwaaard is bot (New York Tribune, 13-10-1918).

Dit antwoord lijkt zeer gunstig voor een spoedig beëindigen van de oorlog. Het is nu wachten of Wilson onder die voorwaarden het Duitse vredesvoorstel aanvaardt. In Amerika wordt veel opgeroepen aan de president om dat niet te doen. Maar in Europa hopen velen op een snel einde van de oorlog.

Het Duitse antwoord aan Wilson is vanzelfsprekend de kop bij zowat alle kranten. De Cambria Daily Leader uit Swansea, Wales, ziet een truc om tijd te winnen en gelooft dat de Geallieerden zich niet zullen laten misleiden.

Bevrijding van Servië

Het Servische leger heeft Niš bevrijd, de grootste stad in het oosten van Servië en een belangrijk verkeersknooppunt.

Ten westen daarvan zijn Franse troepen de steden Prizren en Mitrovica in Kosovo binnengedrongen. Gisteren veroverden ze Pristina.

De Servische kroonprins Alexander groet zijn troepen terwijl hij door Niš rijdt. © IWM (Q 52359)

Enkele Duitse divisies, die in allerijl uit Macedonië werden teruggetrokken, bieden zwakke weerstand, maar kunnen de Frans-Servische opmars nauwelijks tegenhouden.

Door de wapenstilstand van Bulgarije konden de Geallieerden ongehinderd de rest van Servisch Macedonië bezetten en van daaruit Kosovo en het Servische kernland binnendringen.  

Een Servische verpleegster geeft te drinken aan een gewonde militair in een hospitaal in Nis. © IWM (Q 52360)

Voor de Servische bevolking is dit een belangrijk moment, sinds het land drie jaar geleden volledig veroverd werd door de Centralen.

Intussen zijn alle Bulgaarse militairen die zich in het westen van Macedonië bevinden krijgsgevangen gemaakt, zoals bepaald werd bij de wapenstilstand. Het zijn er meer dan 70.000.  Sinds het begin van het eindoffensief in Macedonië, nog geen maand geleden, zijn er 90.000 Bulgaarse krijgsgevangenen bijgekomen en werden er 2000 kanonnen buitgemaakt.

Een bevoorradingscolonne van het Serviche leger op weg naar Nis. © IWM (Q 52323)

Aan het verkeer tussen enerzijds Duitsland en Oostenrijk-Hongarije en anderzijds Turkije is een einde gekomen. De treinverbindingen via Bulgarije zijn afgesneden.

De Berlijn-Bagdad Expres moet bruusk stoppen nu Bulgarije een wapenstilstand heeft ondertekend, koning Ferdinand loopt weg met een doos Turk fruit (The Brooklyn Daily Eagle, 6-10-1918)

Verovering van Vouziers

De stad Vouziers, ten noordoosten van Reims, is opnieuw in Franse handen.

De laatste dagen oefenden de Fransen zware druk uit op het front bij Vouziers. Daar ligt de enige sector ten zuiden van de Aisne waar de Duitsers nog stand hielden. De Franse vooruitgang verplicht hen om zich overal achter de rivier terug te trekken.

Franse militairen trekken over een overstroomde weg. Om de Franse opmars te vertragen, had het Duitse leger rond de stad een overstromingsgebied gemaakt (Albums Valois, BDIC)

De Fransen beschouwen dit succes als het einde van de “Slag om Champagne”. De Duitse legerleiding had gisteren nog het standhouden nabij Vouziers bestempeld als een “grote overwinning in Champagne”.

Franse soldaten bij de gevangenis van Vouziers, een gebombardeerd huis blijft nasmeulen (Albums Valois, BDIC)

Wellicht even belangrijk nieuws is dat de Duitsers ten westen daarvan de Chemin des Dames hebben ontruimd. De helling en rotsen van deze weg evenwijdig aan de Aisne vormden vrijwel de hele oorlog door een geduchte, dreigende Duitse verdedigingslijn. Van hieruit begon het zware Duitse offensief in mei, dat even Parijs leek te bedreigen.

Het Duitse leger heeft net voor zijn vertrek het stadhuis van Vouziers in brand gestoken (Albums Valois, BDIC).

De aktivisten in Vlaanderen teneergeslagen en in verwarring

Het Gentse Activistische weekblad De Vlaamsche Smeder roept op tot een "groote nationalistische vergadering" deze avond in Gent, maar het is niet waarschijnlijk dat de opkomst erg groot zal zijn.

Sinds de toespraak van de nieuwe Duitse kanselier, prins Max van Baden, in de rijksdag op 5 oktober, is de stemming bij de Activisten onder nul gezakt. Het is duidelijk dat de activisten op Duitse steun voor een Vlaamse onafhankelijkheid niet meer hoeven te rekenen.

En een Duitse nederlaag lijkt nu zeer dichtbij. Naar verluidt bereiden veel activisten zich nu voor om te vluchten uit het land. In Nederland zouden zo'n 200 welkom zijn, in Duitsland zo'n 800.