KLAAR

KLAAR is een onderwijsformat van VRT NWS en biedt wekelijks twee video's aan met duiding bij het nieuws op maat van jongeren. KLAAR zorgt ervoor dat een ingewikkeld of gevoelig onderwerp op een duidelijke manier wordt uitgelegd.  Deze video's zijn gemaakt voor gebruik in de klas en sluiten aan bij de eindtermen van het secundair onderwijs.  

VRT NWS wil betrouwbare informatie en duiding geven rond actuele thema’s. Met KLAAR bieden we niet alleen inzicht en context bij de actualiteit, maar willen we jongeren ook kritisch, doelgericht en bewust leren omgaan met media.  

Je vindt alle video's onderaan deze pagina terug, net zoals een zoekbalk waarmee je eenvoudig naar oudere items kunt zoeken. 

Sofie Silbermann


Louise Hoedt is de host van KLAAR. Ze werkt op de JONG-redactie van VRT NWS, waar er elke dag nieuws en duiding voor jongeren wordt gemaakt.

Is er een onderwerp dat je graag eens uitgeklaard wil? Of wil je de redactie bereiken?  Mail dan naar klaar@vrtnws.be.

Het Archief voor Onderwijs

De afleveringen van KLAAR vind je ook terug op Het Archief voor Onderwijs van meemoo. Bij elke aflevering verzamelt Het Archief voor Onderwijs aanvullende audio- en videofragmenten in handige 'Uitgeklaard'-collecties. Zo diep je als leerkracht de actualiteit nog verder uit met je leerlingen. Op dit onderwijsplatform vind je bovendien nog veel meer audiovisueel materiaal voor in de klas, geselecteerd door en voor leerkrachten.

  • Ben je leerkracht en wil je een VRT-programma in de klas gebruiken? Vraag het aan bij Het Archief voor Onderwijs. 

Smartschool

Elke week kunnen leerkrachten de laatste twee KLAAR-items bekijken via Smartschool. Ze worden hierover iedere woensdag op de hoogte gebracht via een bericht.

Ontdek het volledige KLAAR aanbod