Het nieuwscollege

Liesbet Vrieleman

Liesbet Vrieleman (°1976) startte haar carrière bij de VRT in 1999. Ze was er redacteur en eindredacteur bij programma’s als 1000 Zonnen, Mijn Gedacht,… in 2002 stond Vrieleman mee aan de wieg van het jeugdjournaal Karrewiet. In 2004 werd ze eindredacteur van Koppen, drie jaar later startte ze mee Volt op. In 2008 werd Vrieleman hoofdredacteur Nieuwsgaring en het jaar nadien algemeen hoofdredacteur bij VRT Nieuws. Na een periode van vier jaar als programmadirecteur bij SBS Belgium is ze sinds 1 juni Algemeen Directeur Informatie en Sport.

Griet De Craen

Griet De Craen (°1979) is sinds 2011 hoofdredacteur radio. Ze introduceerde er nieuwsuitzending op maat voor Studio Brussel en MNM. Ze was daarnaast verantwoordelijk voor de vernieuwing van de dagelijkse duidingsprogramma’s De Ochtend en Vandaag/De Wereld Vandaag op Radio 1. Onder haar leiding ontstonden ook nieuwe initiatieven als het Kiescafé van Radio 1, BEL10 en het zaterdagochtendprogramma Bonus. Sinds 2020 is Griet ook verantwoordelijk voor de aanpak van desinformatie. Griet werkt sinds 2003 voor de VRT-nieuwsdienst, eerst als online (eind)redacteur en daarna als verslaggever en eindredacteur bij radionieuws en –duiding.

Steven Samyn

Steven Samyn (°1972) komt over van De Tijd waar hij sinds 2013 chef weekend was. Steven startte zijn journalistieke loopbaan bij diezelfde krant in 1998 en ging in 2004 aan de slag bij De Standaard. Daarna stond hij van 2010 tot 2013 aan het hoofd van de politieke redactie van De Morgen.

Dimitri Verbrugge

Dimitri Verbrugge (35) startte in 2008 bij VRT NWS als redacteur bij het jongerennieuwsmagazine "Karrewiet", waarna hij aan de slag ging als verslaggever voor "Het Journaal". In 2012 werd hij eindredacteur van "Het Journaal" en 5 jaar later nam hij de leiding op zich van de redactie buitenland bij VRT NWS. 

Elke Jacobs

Elke Jacobs (41) werkt al 19 jaar voor de VRT. Ze werkte voor Eén, "Terzake" en Studio Brussel. Ze ontwikkelde mee het nieuws op maat voor Studio Brussel en MNM, dat ze vanaf 2012 leidde vanuit VRT NWS. Ze zat ook mee aan de tekentafel van de grote vernieuwingsoperatie binnen de nieuwsdienst. In 2017 ging ze de themaredactie Algemeen van VRT NWS leiden, en een jaar later de themaredactie Maatschappij en Wetenschap.