Experten rond Desinfomatie 

9 experten, thuis in 9 verschillende aspecten van desinformatie.
De gesprekken gebeuren in een kleine groep dus je kan persoonlijk je vraag stellen aan de expert en met hem/haar in discussie gaan. 

 

Thema 5: DEEPFAKE - Wat heeft artificiële intelligentie met fake news te maken? 

Loutfi Belghmidi (VRT NWS) & Ann Dooms  (VUB)

“Eerst zien dan geloven”, hoor je de mensen weleens zeggen als het over nieuws hebt. In een geschreven interview kan je iemand misschien de woorden in de mond leggen, daar kan later discussie over bestaan. Maar wat als je Putin hoort en ziet zeggen dat hij WOIII zal ontketenen tegen het Westen? Dan is het even slikken.
Met Deepfake video’s kan dat. Wat is deepfake? Deepfake is een samenvoeging van Deep Learning en Fake News. Met een gratis software kan de huis tuin en keuken computerliefhebber iemand alles laten zeggen wat hij wil. Deepfake video’s worden beter en beter. Nu zijn het nog grappige video’s. Filmscenes waarbij iedereen met het gezicht van Nicolas Cage rondloopt. Maar wat als iemand een video van een wereldleider maakt en hem woorden in de mond legt die niet van hem zijn? Moeten we ons echt zorgen maken? 

 

Thema 8: FAKE NEWS - Misleading people on the internet for fun and profit.

Maarten Schenk (fact checker bij leadstories.com)

 

Maarten Schenk is expert nepnieuws- en hoax-websites. Hij houdt ervan om verder te gaan dan alleen maar het debunken nepnieuwsverhalen en is gefascineerd door de duizelingwekkende verscheidenheid aan psychologische en technische trucs die worden gebruikt door de mensen en netwerken die opzettelijk verzonnen dingen op het internet verspreiden. Zijn werk zorgde al voor de ontmanteling van nepnieuwsnetwerken in Ghana en Macedonië en bracht hem in contact met allerlei mensen die hun brood verdienen met liegen op het internet.  Wie zijn ze, wat doen ze en waarom?