VRT NWS Connect Onderwijs

Dat goed onderwijs belangrijk is, spreekt niemand tegen.  Maar wat is goed onderwijs? Voor welke uitdagingen staat het onderwijs? En wat zijn de mogelijke oplossingen hiervoor? VRT NWS bracht experten, beleidsmakers én een betrokken publiek samen om het over 4 grote hangijzers binnen het onderwijs te hebben. 

In vier debatten, met een wisselend panel, werd telkens een ander topic behandeld. 

De panels bestonden onder meer uit beleidsmakers Lieven Boeve (Gedelegeerd bestuurder Katheliek Onderwijs), Raymonda Verdyck (Afgevaardigd bestuurder van GO!), Patriek Delbaere (Algemeen directeur Onderwijsvereniging van Steden en Gemeenten) en Lieven Viaene (onderwijsinspectie). Verder maakten ook vertegenwoordigers van de onderwijsvakbonden én allerlei experten (leerkrachten, directies, studenten, ...) deel uit van de debatten. Samen lieten ze hun licht schijnen over de haalbaarheid van een aantal voorgestelde oplossingen. 

Herbeleef de avond

Maak kennis met de onderwijs-journalisten van VRT NWS:

Op zoek naar inspiratie?

Naar aanleiding van het begin van het schooljaar maakte VRT NWS de interviewreeks 'De kracht van de leerkracht', net zoals vorig jaar. Verschillende leraren hebben het daarin over de passie en de kracht die met lesgeven gepaard gaan, maar evengoed over de grote en kleine beslommeringen van een leerkracht.

Bekijk de integrale reeks 'De kracht van de leerkracht' hier

Het voorbije schooljaar volgde VRT NWS  ook vier startende leerkrachten. Lees hier het verslag van hun eerste jaar voor de klas: van het moment dat ze zelf de schoolbanken verlaten tot wanneer ze te horen krijgen of ze op dezelfde plek kunnen blijven lesgeven of niet.

Pano ging in maart 2018 een kijkje nemen in verschillende klassen in het basisonderwijs en werd geconfronteerd met een nieuwe realiteit: heel diverse klassen met veel kinderen afkomstig uit een andere cultuur. En sinds de komst van het M-decreet twee jaar geleden ook meer en meer kinderen met speciale zorgnoden die vroeger naar het buitengewoon onderwijs gingen.

De conclusie van de reportage was veelzeggend: het basisonderwijs kraakt, net als de leerkrachten. Bekijk de volledige reportage hieronder:

Videospeler inladen...

Meest gelezen