Rudi Vranckx

Rudi Vranckx werd geboren in Leuven op 15 december 1959. Hij studeerde Moderne Geschiedenis aan de KU Leuven. Na zijn afstuderen werkte hij als onderzoeker voor het Vredescentrum aan de faculteit Politieke en Sociale Wetenschappen, waar hij scenario’s en films maakte over oorlogsvoering en conflictbeheersing. Drie jaar later slaagde hij voor het journalistenexamen aan de VRT, waarop hij in september 1988 begon te werken voor de radionieuwsdienst. Al snel maakte hij de overstap naar het televisienieuws.

Vranckx maakte zijn eerste oorlogsreportages in 1989, met de val van de Roemeense dictator Ceausescu. Daarna volgden de Golfoorlog en het conflict in Sarajevo. Sinds 2001 heeft hij zich vooral toegelegd op conflicten in het Midden-Oosten, en de revoluties in Tunesië, Egypte en Libië.

In 2014 reisde Vranckx van oost naar west door Afrika, een tocht die hij vastlegde voor een documentaire reeks over hedendaagse conflicten in Somalië, Ethiopië, Zuid-Soedan, Tsjaad, Niger en Mali.

Rudi Vranckx volgt ook de Syrische oorlog voor VRT Nieuws. Momenteel focust hij op radicalisering, Islamitische Staat en de recente terreuraanslagen in Europa.

Hij heeft verschillende boeken geschreven: “Van het front geen nieuws”, een persoonlijke neerslag van de oorlogen in het Midden-Oosten; “De geesten van het avondland”, over de opkomst van het islamistisch terrorisme; “De ontdekking van Congo”, met zijn ervaringen tijdens zijn reis door Congo; “De vloek van Osama” over tien jaar oorlog sinds 9/11 en “Oorlog om de geesten” en “Harde tijden” over IS, radicalisering en terrorisme. Recent kwam “Mijn kleine oorlog” uit, een bundeling van columns doorheen zijn carrière.

 

Enkel in Hasselt Campus Diepenbeek: Mijn Kleine Oorlog

Een overzicht van zijn carrière, van de revolutie in Roemenië over de Golfoorlogen en Afghanistan tot het “kalifaat” in Syrië en Irak.

Rudy Vranckx steunt The Sound of Home

Rudi zet zich in voor het goede doel The Sound of Home. Deze organisatie geeft jonge vluchtelingen de kans muziekles te volgen in een Belgische muziekschool.

Meest gelezen